У ПФУ пояснили, коли припиняють і відновлюють виплату пенсій пенсіонерам-переселенцям

Новини
Фото: pfu.gov.ua

Дані про пенсіонерів, які протягом року не отримували свою пенсію, банки передають до Пенсійного фонду України (ПФУ), і для продовження виплат пенсіонерам, включаючи внутрішньо переміщених осіб (ВПО), існує процедура підтвердження статусу пенсіонера, яку їм необхідно пройти.

Про це повідомила начальник Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області Наталя Рад, передає сайт «Донецкие новости».

Вона зазначила, що припинення пенсійних виплат проводиться в зв’язку з неотриманням пенсії тривалий час.

«Мова йде про те, що коли пенсіонер рік не отримує пенсію, то відповідно до вимог, які є обов’язковими для роботи банківських структур, вони таких людей виділяють і направляють дані нам для обробки і уточнення статусу пенсіонера», – сказала Рад.

Вона уточнила, що якщо такий пенсіонер проживає на підконтрольній українському уряду території, тобто має реєстрацію постійного жителя підконтрольній території, його пенсія для встановлення статусу одержувача – живий він чи помер – переказується для виплати через підприємства поштового зв’язку, куди людина повинна прийти і засвідчити, що вона є одержувачем пенсії.

«Для пенсіонерів-внутрішньо переміщених осіб є потреба в зверненні в управління (ПФУ – ред.) і написанні заяви в установленому порядку для поновлення виплати і уточнення також свого статусу одержувача», – пояснила начальник главку ПФУ ситуацію щодо призупинення пенсій переселенцям.

Вона додала, що вимоги з перевірки статусу пенсіонерів, які тривалий час не отримували у банку виплати, є незмінними вже давно.

«Вони існували і до початку АТО/ООС, вони виконувалися нами за весь час адміністрування та існування Пенсійного фонду та адміністрування пенсійних виплат», – підкреслила Рад.

Як повідомлялося, у зв’язку з дією карантину проходження фізичної ідентифікації в Ощадбанку для переселенців призупинено, і їх банківські картки на цей час не блокуються. Однак є ряд випадків, коли блокування відбувається.

Правозахисник повідомив, що ПФУ вимагає від пенсіонерів, які мають статус ВПО, проходити ідентифікацію в Ощадбанку, незважаючи на норми закону, яким на неї введена відстрочка на час дії карантину та місяць після нього. В першу чергу ПФУ хоче ідентифікувати громадян, які протягом року не проводили операції за своїми банківськими рахункаму. В іншому випадку пенсійні виплати можуть бути припинені.

Нагадаємо:

  • Ощадбанк роз’яснив, в яких випадках інформація про внутрішньо переміщених осіб передається до Пенсійного фонду України для перевірки.
  • Ощадбанк призупинив знищення карт пенсіонерів-переселенців, які ті не отримали через заблоковані ОРДЛО пункти пропуску: багато пенсіонерів з березня 2020 року не можуть потрапити на підконтрольну української влади територію.
  • В Ощадбанку пояснили, скільки часу будуть зберігатись в відділеннях банку перевипущені картки, які не можуть забрати багато жителів ОРДЛО зі статусом ВПЛ через закриті бойовиками КПВВ на лінії розмежування.