Ватажок «ДНР» Пушилін змінив порядок «ідентифікації» жителів ОРДО, яка потрібна для отримання пенсій та інших виплат

Новини
Фото: РИА Новости / Сергей Пивоваров

Ватажок так званої «ДНР» Денис Пушилін змінив порядок «ідентифікації» жителів ОРДО, яка потрібна на окупованій території для отримання місцевих пенсій, інших виплат та влаштування на роботу в разі відсутності «паспорта ДНР» або паспорта України.

Відповідні зміни «глава ДНР» вніс в «указ» №152 «Про особливості ідентифікації фізичних осіб» в окремих районах Донецької області, повідомляє сайт «Новости Донбасса».

Згідно з «указом», тимчасове посвідчення особи (ТПО) і спеціальна адресна довідка, що видаються в ОРДО, будуть прийматися всіма «органами ДНР» в якості «документа», що посвідчує особу.

З 1 серпня 2020 року, в разі відсутності «паспорта ДНР» або паспорта України, для оформлення місцевої допомоги, пенсії, отримання банківської картки та влаштування на роботу можна пред’явити спеціальну адресну довідку в якості документа, що посвідчує особу. Отримати таку адресну довідку можна в «міграційній службі» після подачі документів на «паспорт ДНР». А також у разі наявності офіційної письмової відмови у видачі «паспорта ДНР».

Якщо ж людина хоча б раз отримував «паспорт ДНР», то адресна довідка їй не видається. Замість неї, на час виготовлення нового «паспорта», жителю підконтрольної «ДНР» території видається тимчасове посвідчення особи, згідно з «наказом МВС ДНР».

І ось в цьому була проблема, зазначила «депутат ДНР» Анастасія Селіванова. На практиці виявилося, що «наказ МВС для інших центральних органів виконавчої влади – не указ» і «поширює свою дію тільки на МВС».

«У старій редакції указу глави була вказана тільки адресна довідка, а тимчасового посвідчення особи – не було. Тому органи ЗАГС і інші органи не приймали ТПО як документ, що посвідчує особу. І виникали складності», – пояснила Селіванова в своєму telegram-каналі.

Нагадаємо:

  • У січні 2021 року стало відомо, що у так званій «ДНР» мають намір позбавити цивільних і майнових прав громадян України, які не отримають так званий «паспорт ДНР» в ОРДО. Передбачається, що «закон» обмежить власників паспортів України з донецькою пропискою в праві продажу власних квартир і будинків, покупки будь-якої нерухомості і занятті підприємницькою діяльністю.