У ПФУ пояснили, які документи потрібні для відновлення виплат пенсій переселенцям

Новини
Фото: pfu.gov.ua

У Пенсійному фонді України (ПФУ) пояснили, який перелік документів необхідно надати пенсіонеру зі статусом внутрішньо переміщеного особи (ВПО) для поновлення виплати пенсії в разі, якщо вони були припинені Ощадбанком у зв’язку з тим, що більше року не знімалися з рахунку.

Про це повідомляє Головне управління ПФУ в Донецькій області.

Як зазначається, для відновлення пенсійних виплат переселенець має особисто звернутися в територіальне управління Пенсійного фонду.

При зверненні потрібно надати наступний пакет документів:

1. Паспорт (оригінал, а також копії 1-2 сторінок і реєстрації).
2. Ідентифікаційний номер (оригінал довідки та копія).
3. Пенсійне посвідчення (оригінал і копія).
4. Довідка про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи (оригінал і копія).
5. Довідка про відкриття поточного рахунку в установах Ощадбанку.

Проблема припинення виплати пенсії пенсіонерам-ВПЛ, які живуть на окупованій території Донбасу виникла в зв’язку з тим, що багато хто з них через зачинені КПВВ на лінії розмежування вже більше року не можуть виїхати на підконтрольну територію і зняти свої пенсії. При цьому постанова Кабміну України №1596 про отримання пенсій через банки передбачає порядок припинення виплат, якщо вони більше року не знімалися з рахунку.

Згідно з даними ПФУ, станом на 1 квітня 2021 року близько 4 тисяч осіб з числа внутрішньо переміщених осіб таким чином було припинено виплату пенсії.

Як повідомлялось, Мінсоцполітики направило в усі відділення Пенсійного фонду роз’яснення про те, що на період дії карантину та 30 днів після нього заборонено блокувати пенсії пенсіонерів-переселенців, які не знімалися з рахунку більше року. Для тих, кому виплати вже були припинені, ПФУ їх має відновити.

Нагадаємо:

  • Дані про пенсіонерів, які протягом року не отримували свою пенсію, банки передають до ПФУ, і для продовження виплат пенсіонерам, включаючи ВПО, існує процедура підтвердження статусу пенсіонера, яку їм необхідно пройти.
  • Правозахисники пропонують ввести дистанційні способи верифікації пенсіонерів, які мають статус ВПО. Ця необхідність існує, перш за все, для немобільних жителів тимчасово непідконтрольних територій, які не можуть перетинати лінію дотику і тому втратили доступ до отримання пенсій.