Туреччина прийняла на озброєння ударні дрони Akinci з українським двигунами

Новини
Турецький БПЛА Akinci з комплектом озброєння Фото: Twitter Selçuk Bayraktar

Туреччина прийняла на озброєння стратегічні ударні дрони Akinci розробки та виробництва компанії Baykar, на яких встановлені двигуни АІ-450 розробки українського підприємства ДП «Івченко-Прогрес» із Запоріжжя.

Про це інформує портал Мілітарний.

Для прийняття на озброєння 29 серпня організували офіційну церемонію за участі керівників компанії, а також військово-політичного керівництва Туреччини на чолі з президентом Реджепом Ердоганом.

Ударний дрон Akinci комплектується двигунами АІ-450, розробки українського підприємства ДП «Івченко-Прогрес» з Запоріжжя.

Нещодавно вони підняли безпілотний літальний апарат (БПЛА) Akinci на висоту у 11500 метрів.

У пресрелізі компанії Baykar вказується, що дрон пробув у повітрі 25 годин 46 хвилин, чим побив рекорд турецької авіації.

Демонстрація прототипу безпілотника Akinci відбулася у 2018 році, як заявляється, він зможе здійснювати політ на висоті 12 200 метрів та нести до 900 кг озброєння на зовнішніх підвісках та до 450 кг у внутрішніх відсіках фюзеляжу.

Розмах крил БПЛА Akinci складає 20 метрів, максимальна злітна вага – 4500 кг. Очікуваний час польоту – до 24 годин. Серед номенклатури озброєння Akinci – керовані ракети та бомби, системи радіоелектроної розвідки та боротьби.

Турецький БПЛА Akinci з бомбою HGK-84 Фото: Twitter Selçuk Bayraktar

Важкий безпілотник Akinci здійснив перший політ у грудні 2019 року, після того розпочались випробувальні польоти його прототипів за різними програмами.

Перший серійний безпілотний літальний апарат (БПЛА) турецького виробництва Akinci здійснив перший політ у травні 2021 року.

AKINCI S-1 успішно пройшов свої перші льотні випробування 19 травня 2021 року приурочені до 102-ї річниці початку визвольної війни Туреччини.

Нагадаємо:

  • 12 січня 2019 року Україна підписала угоду з Туреччиною про закупівлю для українських Збройних Сил багатоцільових ударних оперативно-тактичних дронів Bayraktar TB2.
  • У березні 2019 року в Україні пройшли успішні випробування багатоцільового ударного безпілотника Bayaraktar TB2, який був закуплений у Туреччини та прийнятий на озброєння українських Збройних Сил. Злетівши з аеродрому в Хмельницькій області, безпілотник точно знищив цілі на Житомирському полігоні.
  • У липня 2021 року до України з Туреччини надійшов перший ударний безпілотний комплекс Bayraktar TB2, призначений для озброєння ВМСУ.