У Грузії затриманий експрезидент Саакашвілі: у нього громадянство України, Зеленський стурбований

Новини
Затриманий екс-президент Грузії Міхеїл Саакашвили Фото: Reuters

У Грузії, де в суботу пройдуть місцеві вибори, правоохоронці 1 жовтня затримали колишнього президента Грузії Міхеїла Саакашвілі, який має українське громадянство і очолює Виконавчий комітет Національної ради реформ України. Президент України Володимир Зеленський стурбований цим і тому Київ звернувся до грузинської сторони для роз’яснень щодо обставин і причин затримання Саакашвілі.

Про те, що екс-президента затриманий і перевезений до пенітенціарної установи, повідомив прем’єр-міністр Грузії Іраклій Гарібашвілі на спеціальному брифінгу, передає видання «Настоящее время».

«У наших правоохоронних структур заздалегідь була інформація про його переміщення – від України до Грузії», – сказав прем’єр. Він додав, що «було вибрано такий час і місце, щоб чинники, які перешкоджають затриманню, були мінімальні».

Засновник телеканалу Mtavari Arkhi («Мтаварі архі») Нікі Гварамія розповів, що Михеїла Саакашвілі затримали в Тбілісі, він був один і мирно здався поліції. «Тепер треба заспокоїтися, нічого трагічного не сталося», – додав він.

За його словами, Саакашвілі перевели до в’язниці для колишніх чиновників в місті Руставі. Гварамія має намір разом з адвокатом Дмитром Садзаглішвілі захищати інтереси експрезидента. Сьогодні Гварамія планує відвідати його в тюрмі.

До арешту на сторінці Саакашвілі в Facebook з’явилося звернення, де він говорить: «Можливо, зараз мене затримають в Тбілісі, проте знайте, що ми будемо боротися до останнього. Ми всі збираємося, дуже багато людей виходять на вулицю, і ми остаточно перемагаємо на цих виборах».

Міхеїл Саакашвілі раніше повідомив, що повернувся в країну. «Доброго ранку, Грузія. Вісім років пройшло», – написав він. Пізніше Саакашвілі виклав відеозвернення, в якому заявив, що знаходиться в Батумі. Відео записано вночі, і чітких орієнтирів, що дозволяють визначити місце зйомки, немає. Саакашвілі закликав громадян прийти 2 жовтня на вибори, а потім, на наступний день, зібратися в центрі Тбілісі. Він запевняв, що візьме участь в акції.

МВС Грузії і правляча партія «Грузинська мрія» вдень заявили, що Саакашвілі не перетинав державний кордон. У заснованій Саакашвілі партії «Єдиний національний рух» повідомили виданню On.ge, що не знають подробиць повернення Саакашвілі.

Саакашвілі покинув Грузію в 2013 році, відразу після цього проти нього порушили чотири кримінальні справи. Він знаходиться в розшуку, і йому винесено низка вироків: за обвинуваченнями в організації розправи над учасниками мітингу 7 листопада 2007 року, у протиправному вторгненні в будівлю телеканалу «Імеді» і незаконному привласненні майна бізнесмена Бадрі Патаркацишвілі, а також в організації нападу на депутата Валерія Гелашвілі в 2005 році, перешкоджанні розслідуванню вбивства банкіра Сандро Гиргвліані і розтраті держкоштів в 2009-2012 роках.

У 2018 році політик за частиною цих справ був заочно засуджений до трьох років в’язниці. Пізніше в 2018 році Генпрокуратура Грузії також обвинуватила Саакашвілі в причетності до вбивства Патаркацишвілі.

Речник президента України Сергій Никифоров повідомив, що Володимир Зеленський занепокоєний повідомленнями про затримання Міхеїла Саакашвілі. «Уважно стежимо за повідомленнями про затримання голови Виконавчого комітету Національної ради реформ України Міхеїла Саакашвілі. Президент Володимир Зеленський занепокоєний такими новинами і тоном заяв, що лунають в Грузії щодо можливого розвитку ситуації», – написав він у Facebook.

За його словами, Київ звернувся до грузинської сторони для роз’яснень щодо обставин та причин затримання Саакашвілі. «Посольство України в Грузії поки що не отримало офіційної інформації про затримання. Але наші консули вже працюють над тим, аби надати Міхеїлу Саакашвілі усю необхідну допомогу», – додав Никифоров.

Нагадаємо: