Як легально потрапити на тимчасово окуповані території Донецької і Луганської областей – пояснення юристів

Новини
КПВВ «Станиця Луганська», Луганська область Фото: dpsu.gov.ua

Юристи благодійного фонду «Восток-SOS» пояснили, як можна в разі необхідності легально потрапити з підконтрольної території Донецької і Луганської областей  на окуповану РФ територію і мінімізувати ймовірність проблем з боку представників окупаційних «адміністрацій». 

Про це йдеться на офіційній Facebook-сторінці «Восток-SOS».

В Донецькій області перетин лінії розмежування можливий виключно через КПВВ «Новотроїцьке».

КПВВ працює щодня щодня з 8.00 до 16.00.

Графік роботи пункту пропуску «Оленівка», що облаштований окупантами по той бік лінії розмежування – понеділок і п’ятниця з 9.00 до 16.30.

Тобто, фактично перетнути лінію розмежування через КПВВ «Новотроїцьке» можна лише у понеділок та п’ятницю.

Для в’їзду на тимчасово окуповану територію Донецької області необхідно мати наступні документи:

– Електронний дозвіл для проходження КПВВ «Новотроїцьке». Оформити його можна на сайті Реєстру дозволів для переміщення осіб через лінію розмежування у межах Донецької та Луганської областей Служби безпеки України: https://urp.ssu.gov.ua/

– Дозвіл на в’їзд від так званого «Міжвідомчого оперативного штабу ДНР», який можна отримати у м. Донецьку або за електронною поштою. Необхідно вказати підстави для перетину: лікування, навчання, робота в «ДНР», догляд за родичами, возз’єднання з сім’єю тощо.

При в’їзді на окуповані території у пункті «Оленівка» представники окупаційних сил запропонують бажаючим в’їхати пройти обстеження у стаціонарному відділенні лікарні або здати платний експрес тест на виявлення антитіл коронавірусу SARS-CoV-2. Навіть якщо результат тесту негативний, особа повинна відправлятись на самоізоляцію за місцем проживання.

Для виїзду з тимчасово окупованої території Донецької області необхідно мати:

– Реєстрацію місця проживання на підконтрольній Урядові території України або дозвіл від так званого «Міжвідомчого оперативного штабу ДНР».

– При проходженні КПВВ «Новотроїцьке» необхідно встановити на смартфон додаток «Вдома». На території КПВВ є медичний пункт, в якому можна здати безкоштовний експрес тест на COVID-19. Якщо результат тесту негативний, інформація про це автоматично спрямовується у додаток «Вдома», а самоізоляція припиняється.

Луганська область

В Луганській області перетин лінії розмежування можливий виключно через КПВВ «Станиця Луганська».

КПВВ працює  щодня з 8.00 до 16.00. 

Для в’їзду на тимчасово окуповану територію Луганської області необхідно мати наступні документи:

– Електронний дозвіл для проходження КПВВ, який оформлюється на сайті Реєстру дозволів для переміщення осіб через лінію розмежування у межах Донецької та Луганської областей СБУ: https://urp.ssu.gov.ua/

– Реєстрацію проживання на тимчасово окупованій території Луганської області або, в разі її відсутності, дозвіл на в’їзд від так званої «Постійної робочої групи ЛНР».

Підставами для отримання дозволу є лікування, навчання, необхідність догляду за родичами, поховання, які мають бути підтверджені документально.

У пункті пропуску так званої «ЛНР» необхідно пред’явити негативний ПЛР тест на COVID-19, зроблений не пізніше ніж за три дні до в’їзду, або пройти самоізоляцію.

Варто зауважити, що окупанти не визнають жодних вакцин, окрім російської «Спутник V», тому вакциновані на підконтрольній території все одно повинні здавати тест або проходити обсервацію.

Для виїзду з ТОТ з реєстрацію місця проживання на тимчасово окупованій території Луганської області необхідно мати:

– Електронний дозвіл для проходження КПВВ (оформлюється тут: https://urp.ssu.gov.ua/)

– Дозвіл на виїзд від так званої «Постійної робочої групи ЛНР». Підставами для отримання дозволу є лікування, навчання, необхідність догляду за родичами, поховання, які мають бути підтверджені документально.

У виключних випадках (тяжка хвороба, поховання, операція тощо) рішення про перетин лінії розмежування та термінове отримання електронної перепустки приймається Координаційною групою СБУ (контакти тут https://urp.ssu.gov.ua/) або також представниками Координаційної групи на КПВВ «Новотроїцьке», «Станиця Луганська», які перебувають там з понеділка по п’ятницю з 8.00 до 16.00.