У нардепа Киви ДБР провела обшуки через стрілянину з автомата у повітря в парку

Новини
Фото: facebook / Вадим Рабинович

У будинку народного депутата від «Опозиційної платформи — За життя» Іллі Киви слідчі Державного бюро розслідувань 16 листопада провели обшуки через постріли з автомата в повітря у публічному місці.

Про проведення слідчих дій у помешканні Іллі Киви повідомив у facebook співголова фракції «ОПЗЖ» Вадим Рабінович. Він розмістив фото правоохоронців біля будинку Киви і заявив, що «відбувається зачистка всіх неугодних».

Пізніше сам нардеп виклав у соцмережі пост про те, що обшуки відбуваються у будинку, де мешкає його 2-річна дитина.

«Влада хоче видавити мене з країни як опозиційного політика, який бореться за припинення війни і відновлення братніх відносин з Росією», — написав Ківа.

У пресслужбі Державного бюро розслідувань повідомили «Радіо Свобода», що обшук в житлі народного депутата відбувалися в рамках кримінального провадження через незаконне поводження зі зброєю.

Мова йде про публікацію Кивою відео, на якому він, схоже, стріляє з автомата в повітря у якомусь парку.

За даними пресслужби ДБР, слідчі дії почалися вранці 16 листопада. Вони стосуються кримінального провадження за частиною 1 статті 263: «носіння, зберігання, придбання, передача чи збут вогнепальної зброї (крім гладкоствольної мисливської), бойових припасів, вибухових речовин або вибухових пристроїв без передбаченого законом дозволу» через відео, яке народний депутат оприлюднив у жовтні.

Як повідомляло Бюро судової інформації, 13 серпня 2021 року колегія суддів ВАКС стягнула з нардепа Іллі Киви в дохід Державного бюджету України необгрунтований дохід кошти в розмірі 1 252 236 гривень, виручені за оренду жомової ями.

Нагадаємо:

  • У липня 2020 року журналісти видання Bihus.info з’ясували, що колишній радник міністра внутрішніх справ Арсена Авакова і борець з наркозлочинністю, а нині народний депутат Ілля Кива від партії «Опозиційна платформа – За життя» у 2019 році отримав 1,2 млн грн доходу від здачі в оренду жомової ями в Полтавській області, яка в дійсності виявилася порослою бур’янами ділянкою без жодних ознак якоїсь господарчої діяльності навколо.
  • Восени 2020 року НАЗК розпочало повну перевірку декларації Киви після звернення юристів Bihus.Info.
  • В січні 2021 журналісти Bihus.info з’ясували, що фірма, яка заплатила Киві 1,2 млн грн за оренду жомової ями, була заснована мешканцем т.зв. «ЛНР», який симпатизує терористам. Її печатку було знайдено під час спецоперації СБУ з викриття конвертаційного центру.
  • У травні 2021 року САП звернулась до ВАКС з позовом про визнання необґрунтованими та цивільну конфіскацію активів у сумі понад 1,2 млн гривень, які отримав нардеп від ОПЗЖ Ілля Кива за здачу в оренду ями для відходів на Полтавщині.