Нардеп Кива живе в незадекларованому будинку в Козині за 21 млн гривень – Bihus.Info

Новини
Народний депутат від ОПЗЖ Ілля Кива Фото: УНІАН

Народний депутат від «Опозиційної платформи – За життя» Ілля Кива живе в незадекларованому маєтку за 21 млн гривень в селищі Козин під Києвом. Саме в цьому будинку 16 листопада правоохоронці проводили обшуки через стрільбу з автомата, яку Кива влаштував у публічному місці.

Оскільки ніякого будинку в декларації Киви немає, журналісти Bihus.Info його розшукали.

Журналістам вдалося ідентифікувати будинок завдяки фото та відеозаписам, в яких про обшук у Киви розповідав його колега з ОПЗЖ, нардеп Вадим Рабінович. На численних відео, опублікованих Рабіновичем, часто потрапляють до кадру інтер’єр та екстер’єр будинку, а також територія навколо нього.

Співставивши те, що потрапило у кадр, із оголошеннями про продаж та оренду нерухомості, журналісти встановили, що йдеться про триповерховий будинок в Козині біля Києва. У березні минулого року його виставили на продаж за 21 млн грн або ж на довгострокову оренду за 120 тис. грн на місяць. Втім, ані будинку, ані витрат на нього немає в декларації народного депутата, де з нерухомості вказані лише ділянка у Полтавській області і квартира доньки.

При цьому і Рабінович, і сам Кива у своїх повідомленнях про обшуки розповідали про цей будинок, як про житло Киви.

В оголошеннях йдеться, що будинок має загальну площу 420 кв. м. На трьох поверхах він містить 8 кімнат.

Будинок нардепа Іллі Киви у селищі Козин Фото: bihus.info

Біля будинку журналістам вдалося також зафіксувати автомобіль KIA, зареєстрований на колишнього помічника нардепа Киви – Олександра Даниленка. Деякі зі своїх відео, які нардеп від ОПЗЖ публікує у соцмережах, він записує саме в автомобілі KIA, а не в Toyota Land Cruiser, який вказаний у нього в декларації (власність брата, якою нардеп користується – ред.).

Безпосередньо під час обшуку Кива також пояснював, що це – будинок, в якому проживає його дворічна дитина.

На прохання журналістів Bihus.Info пояснити, кому належить будинок в Козині, нардеп від ОПЗЖ у грубій формі відмовився від коментарів.

У 2020 році Bihus.Info вже публікували розслідування про майно Іллі Киви. У ньому йшлося, зокрема, про те, що Кива користується квартирою по вул. Лютеранській в центрі Києва, однак не вказує її в декларації. Тоді Кива пояснив, що в квартирі проживає його подруга, з якою в нього немає спільного побуту, а є лише «спільний секс».

Це розслідування, зокрема, стало початковою точкою для позову до Киви з боку Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, внаслідок якого Вищий антикорупційний суд вирішив конфіскувати в нардепа понад мільйон гривень, які він нібито заробив, здаючи в оренду жомову яму у Полтавській області.

Як повідомлялося, 16 листопада 2021 року слідчі ДБР провели обшуки в будинку нардепа від ОПЗЖ Іллі Ківи через влаштовану ним стрілянину з автомата в повітря в публічному місці.

Нагадаємо:

  • У липня 2020 року журналісти видання Bihus.info з’ясували, що колишній радник міністра внутрішніх справ Арсена Авакова і борець з наркозлочинністю, а нині народний депутат Ілля Кива від партії «Опозиційна платформа – За життя» у 2019 році отримав 1,2 млн грн доходу від здачі в оренду жомової ями в Полтавській області, яка в дійсності виявилася порослою бур’янами ділянкою без жодних ознак якоїсь господарчої діяльності навколо.
  • Восени 2020 року НАЗК розпочало повну перевірку декларації Киви після звернення юристів Bihus.Info.
  • В січні 2021 журналісти Bihus.info з’ясували, що фірма, яка заплатила Киві 1,2 млн грн за оренду жомової ями, була заснована мешканцем т.зв. «ЛНР», який симпатизує терористам. Її печатку було знайдено під час спецоперації СБУ з викриття конвертаційного центру.
  • У травні 2021 року САП звернулась до ВАКС з позовом про визнання необґрунтованими та цивільну конфіскацію активів у сумі понад 1,2 млн гривень, які отримав нардеп від ОПЗЖ Ілля Кива за здачу в оренду ями для відходів на Полтавщині.
  • 27 жовтня 2021 року Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду підтвердила рішення суду першої інстанції про конфіскацію у нареп від ОПЗЖ Іллі Киви 1,25 млн грн як необґрунтованого активу від нібито оренди жомової ями. Адвокати Ківи заявили, що під нею знаходиться ціла нафтобаза і тому ціна оренди така висока.