Стан здоров’я полоненого бойовиками «ДНР» Матюшенка критичний — Денісова

Новини
Валерій Матюшенко, політв’язень. Фото: donpatriot.news

Ув’язнений бойовиками «ДНР» Валерій Матюшенко може померти без оперативного втручання.

Про це повідомила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

«Відповідно до медичного висновку за протоколом ультразвукової діагностики щитовидної залози, Валерій має ознаки дифузно-осередкових змін щитовидної залози та глибоку шийну лімфадопатію з обох сторін. Зволікання з кваліфікованим лікуванням може призвести до онкологічного новоутворення. Згідно з рекомендаціями лікаря, медобстеження із залученням кваліфікованих спеціалістів мають відбуватися кожні три місяці. Валерій потребує постійного медикаментозного забезпечення», — написала Денісова.

Окрім проблем зі щитоподібною залозою Матюшенко має вроджене генетичне захворювання — синдром Туретта, який характеризується підсвідомими постійними скороченнями м’язів. Тортури, які пережив чоловік в ув’язнені, погіршили його стан.

Також Матюшенко переніс напад через те, що вузол, який утворився в паховій зоні внаслідок тяжких робіт упродовж 10 місяців у катівні «Ізоляція», виявився паховою грижею, що спричинило защемлення кишківника.

У матеріалі «Що відбулося за рік у справі «катів «Ізоляції» звільнений з підвалів бойовиків Станіслав Асєєв розповідав, що бачив, як Матюшенка били ногами.

Валерій перебуває в полоні з 15 липня 2017 року. Після затримання пережив сильні побої, йому зламали ребра. 28 серпня 2018 року був засуджений окупантами за «шпигунство на користь України» до 10 років позбавлення волі.

Чотири роки Валерія Матюшенка виключають зі списків на обмін та не допускають до нього представників Міжнародного Комітету Червоного Хреста, ОБСЕ, ООН.

Всі вищеназвані дії стосовно Валерія є порушеннями не лише українського законодавства, але і норм міжнародного права, в тому числі Женевських Конвенцій 1949 року про правила ведення війни, Додаткових протоколів до Женевських Конвенцій від 1977 року та Європейської Конвенції із захисту прав та основоположних свобод людини 1950 року.

Нагадаємо:

  • Протягом 2020 року слідчі поліції допитували людей, звільнених у грудні 2019 року з полону бойовиків «ЛДНР». 38 потерпілих змогли упізнати в конкретних особах своїх катів, серед яких був і Денис Куликовський — колишній комендант неофіційної в’язниці «ДНР» «Ізоляції». Слідчі встановили учасників «Центру спецоперації МГБ ДНР», яке керувало катівнею.