Кримчанин Куртумер Чалгозов розповів про тортури та тиск ФСБ

Новини
Куртумер Чалгозов з матір'ю Скріншот: Кримська солідарність

Мешканець окупованого Криму Куртумер Чалгозов розповів про деталі свого затримання співробітниками ФСБ 14 грудня 2021 року. Його прив’язували скотчем до стулу і погрожували «зіпсувати життя», якщо він не піде на співпрацю з ФСБ.

Про це повідомляє «Кримська солідарність».

Куртумер Чалгозов, мешканець с. Приморське під Феодосією, наважився розповісти подробиці свого затримання співробітниками ФСБ, яке сталося 14 грудня 2021 року. 

За його словами, співробітники ФСБ скрутили його батька і повідомили про обшук у зв’язку зі справою про підрив газопроводу в с.Перевальне. Чалгозов віддав працівникам ФСБ свій телефон, після чого його вивезли в наручниках і непрозорих окулярах. 

Кримчанина провели до підвального приміщення, і згодом примусили пройти опитування поліграфом. Його запитували, чи знає він Нарімана Джелялова, чи знає він когось, хто їздить до вільної території України. Після того його прикрутили скотчем до стулу, знову вдягли непрозорі окуляри і продовжили допит. 

Зокрема, йому погрожували фіктивною кримінальною справою про розбещення неповнолітніх, якщо він не погодиться на співпрацю з ФСБ. 

«У тебе 10 хвилин, думай. Або твоє життя зміниться на гірший бік і ти сядеш, або працюватимеш з нами і житимеш, як жив. Все буде нормально», – наводить Чалгозов слова співробітника ФСБ.

Під цим тиском Чалгозов погодився підписати згоду на співпрацю ФСБ і відмову від претензій. Дорогою додому його примусили ще й продублювати відмову від претензій на відео.

«Або мовчати, стучати, або сказати все народу, які незаконні дії відбуваються з боку ФСБ. Ясна справа, я не хотів стучати – і я розповів, як було», – пояснив Чалгозов своє рішення розповісти про те, що відбувалося під час його незаконного затримання.

14 грудня 2021 року окупанти в Криму після обшуку затримали 23-річного кримського татарина Куртумера Чалгозова, який проживає в селищі Приморське неподалік Феодосії. Його відвезли в машині із зав’язаними очима, швидше за все, до Сімферополя, де допитували у справі Нарімана Джелялова та братів Ахтемових. Увечері Чалгозова відпустили.

Нагадаємо:

  • 3 вересня 2021 року в селі Левадки Сімферопольського району співробітники ФСБ обшукали будинок і затримали Асана Ахтемова. 4 вересня співробітники ФСБ вранці провели в селі Первомайське Сімферопольського району обшук в будинку заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова, після якого його затримали і відвезли в невідомому напрямку. До цього вночі окупанти обшукали будинок і затримали жителя цього села Азіза Ахтемова нібито через причетність до вибуху газопроводу в селі Перевальному 23 серпня.
  • 6 вересня 2021 року «Київський райсуд» Сімферополя заарештував Нарімана Джелялова до 4 листопада. Також «Київський райсуд» обрав запобіжний захід у вигляді утримання під вартою до 4 листопада для двоюрідних братів Азіза і Асана Ахтемових, підозрюваних в скоєнні «диверсії» (ч. 1 ст. 281 КК РФ).
  • 7 вересня 2021 року ФСБ заявила, що ГУР Міноборони України та Меджліс кримськотатарського народу причетні до організації диверсії, яка нібито сталася на газопроводі в окупованому Криму 23 серпня.
  • 23 вересня слідство ФСБ пред’явила Джелялову нове обвинувачення. Тепер він обвинувачується в скоєнні диверсії в складі організованої групи з п. «А» ч. 2 ст. 281 КК РФ (покарання – від 12 до 20 років позбавлення волі). І по ч. 4 ст. 222.1 КК РФ – незаконне придбання, передача, зберігання, перевезення, пересилання чи носіння вибухових речовин або вибухових пристроїв в складі організованої групи (покарання – від 10 до 15 років позбавлення волі). У листопаді 2021 року Джелялова також обвинуватили в контрабанді вибухового пристрою за ч.3 ст.226.1 КК РФ (незаконний перетин через митний кордон Митного союзу в рамках ЄврАзЕС вибухового пристрою, вчиненого організованою групою).