В Україні створили Національне інформбюро для збору даних щодо вбитих, полонених та зниклих безвісти

Новини
Ірина Верещук, віцепрем'єрка - міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Фото: president.gov.ua

В Україні створили Національне інформаційне бюро (НІБ), яке буде займатися збором даних про українських військовополонених, загиблих, зниклих безвісти, незаконно затриманих у РФ, зокрема і з-поміж цивільного населення.

Відповідне розпорядження оприлюднили 17 березня на сайті Кабміну. Функції бюро виконуватиме державне підприємство «Український національний центр розбудови миру», що належить до сфери управління Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

Як пояснила віцепрем’єрка-міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук, НІБ діятиме відповідно до міжнародно-гуманітарного права, зокрема ст. 122 Женевської Конвенції про поводження з військовополоненими (ІІІ) та ст. 136 Женевської Конвенції про захист цивільного населення під час війни (IV).

«Враховуючи, що Україна є однією зі сторін у цій війні, наша держава в контексті міжнародного права зобов’язана саме так поводитись. Адже Україна є цивілізованою країною й дотримується міжнародних норм», — сказала вона під час відеозвернення до українців.

Номери гарячої лінії Національного інформаційного бюро – 1648 та (044) 287-81-65 – для первинного збору інформації і комунікації із постраждалими. Згодом лінія функціонуватиме також і в месенджерах.

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року  президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився.

Російські окупанти вчиняють сотні воєнних злочинів та злочинів проти людяності на території України. Це убивство цивільного населення, обстріли житлових кварталів та об’єктів невійськової інфраструктури, віроломство, мародерство, які є порушеннями Міжнародного гуманітарного права і Римського статуту Міжнародного кримінального суду.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: 

YouTube: https://bit.ly/3vdHSJm

Facebook: https://www.facebook.com/investigator.org.ua/

Telegram: https://t.me/investigatorua

Twitter: https://twitter.com/InvestigatorUa