Перший обмін України з РФ: з полону повернулися 10 військовослужбовців та 19 цивільних моряків – Верещук

Новини
рятувальне судно «Сапфір» Фото: mtu.gov.ua

24 березня відбувся перший повноцінний обмін військовополоненими між Україною та РФ: з полону РФ повернулися 10 військовослужбовців та 19 цивільних моряків.

Про це повідомила віцепрем’єр-міністерка – міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук.

«Сьогодні за наказом президента Зеленського відбувся перший повноцінний обмін військовополоненими. В обмін на 10 захоплених у полон окупантів ми витягнули 10 наших військовослужбовців», – написала Верещук.

Було проведено обмін 11 цивільних російських моряків, урятованих із затонулого біля Одеси судна, на 19 українських цивільних моряків із рятувального судна «Сапфір», захопленого окупантами під час спроби забрати українських військовослужбовців з острова Зміїний.

Сам рятувальний корабель за умовами обміну також буде повернуто Україні та відправлено до порту в Туреччині.

9 березня російські військові пірати захопили в районі острова Зміїний українське цивільне рятувальне судно «Сапфір» та транспортують його до порту тимчасово окупованого Севастополя. У ГУР МОУ заявили, що дії російських окупантів кваліфікуються виключно як піратство та пряме порушення норм Міжнародного морського права та Міжнародних конвенцій безпеки мореплавства.

Нагадаємо, вранці 24 лютого 2022 року до острова Зміїний у Чорному морі підійшло дві нерозпізнані цілі, які згодом виявилися російськими військовими кораблями: ракетний крейсер «Москва» та  корвет «Василий Быков».

Українські прикордонники зайняли оборону.

Російський агресор використав міжнародний канал зв’язку з безпеки судноплавства та з погрозами висунув вимогу до військовослужбовців Ізмаїльського прикордонного загону здатися. У відповідь на це прозвучала відома фраза про «русскій воєнний корабль» та куди йому йти.

Використання державними службовцями України відомої фрази прикордонників з острова Зміїний «русскій воєнний корабль, іді нах@й» не є порушенням кодексу державного службовця, оскільки вона є одним із символів боротьби з російськими загарбниками.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року  президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні  провалився.

Російські окупанти вчиняють сотні воєнних злочинів та злочинів проти людяності на території України. Це убивство цивільного населення, обстріли житлових кварталів та об’єктів невійськової інфраструктури, віроломство, мародерство, які є порушеннями Міжнародного гуманітарного права і Римського статуту Міжнародного кримінального суду.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: 

YouTube: https://bit.ly/3vdHSJm

Facebook: https://www.facebook.com/investigator.org.ua/

Telegram: https://t.me/investigatorua

Twitter: https://twitter.com/InvestigatorUa