15 російських олігархів, які потрапили під санкції ЄС: Іспанія знайшла яхти та інші активи

Новини
санкции
Яхта «Леді Анастасія», належить олігарху рф Олександру Міхєєву, у Порт-Аріано на іспанському острові Майорка, Іспанія, 15 березня 2022 року. REUTERS/Juan Medina

Іспанська влада виявила активи, у тому числі будинки, компанії та як мінімум одну розкішну яхту, що належать 15 російським олігархам, включеним до списку санкцій Євросоюзу. Відділ виявив активність після повномасштабного вторгнення в Україну 24 лютого, коли олігархи намагалися передати свої частки в деяких компаніях родичам або партнерам, щоб уникнути виявлення.

Про це пише Reuters.

«Вони вже почали переміщувати ці пакети, особливо в іспанських компаніях, або пакети або акції в іноземних компаніях. Ми виявили близько 15 осіб із цього (санкційного) списку ЄС та ще 105 осіб, пов’язаних з ними чи членами їхніх сімей…У списку є менш відомі люди, але деякі з них були одними з найвідоміших», – заявив Маріано Гарсія Фресно, голова відділу із запобігання відмиванню грошей Генеральної ради нотаріусів.

З 2004 року олігархи, які потрапили під санкції, мали частки щонайменше у 10 іспанських та 13 іноземних компаніях.

Інформація була передана підрозділу фінансової розвідки країни та Міністерству фінансів, і наприкінці квітня уряд підтвердив, що він заморозив 12 грошових активів та банківських рахунків, пов’язаних з п’ятьма особами зі списку санкцій, а також три розкішні яхти та 23 об’єкти нерухомості.

За словами Гарсії Фресно, компанії, пов’язані з російськими олігархами, володіють приблизно 35 об’єктами нерухомості в Іспанії, у тому числі декількома розкішними будинками, а також банківськими рахунками та частками у компаніях, що працюють в Іспанії та інших країнах Європи.

Як повідомлялось, 8 квітня Євросоюз застосував п’ятий пакет санкції проти РФ у відповідь на звірства, вчинені російськими військовими у Бучі. Зокрема, Рада ЄС запровадила обмежувальні заходи щодо ще 217 фізичних і 18 юридичних з Росії у відповідь на необґрунтовану і неспровоковану військову агресію Росії проти України. До санкційного списку, зокрема, потрапили російські олігархи Борис Ротенберг та Олег Дерипаска, а також доньки президента РФ Володимира Путіна.

Санкції ЄС та США, запроваджені проти росії через війну ви Україні, майже повністю перекрили участь західних технологій і компаній у розвитку військово-промислового комплексу Росії, повідомив морський експерт, головний редактор BlackSeaNews Андрій Клименко в ефірі програми «Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань).

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter