Елітні підрозділи ВДВ рф провалили більшість операції в Україні – розвідка Британії

Новини
Знищений українськими захисниками десантик 76-ї десантно-штурмової дивізії ВДВ рф Фото: dshv.mil.gov.ua

Розвідка Британії зазначає, що через нездатність об’єктивно спрогнозувати силу опору українських захисників росія не змогла правильно використати в Україні свої повітряно-десантні війська (ВДВ, воздушно-десантниє войска), що призвело до значних втрат у багатьох елітних підрозділах цих сил.

Про це йдеться у щоденному звіті Міноборони Великої Британії.

Як вказується, від початку російського вторгнення ВДВ росії були серйозно залучені до кількох помітних тактичних провалів. Серед них – спроба наступу на Київ через аеродром Гостомеля у березні, наступ, що застопорився на Ізюмському напрямку з квітня, і недавня невдала і дороговартісна переправа через річку Сіверський Донець.

Російська доктрина передбачає використання ВДВ для виконання деяких із найскладніших операцій. ВДВ чисельністю 45 тисяч осіб складається здебільшого з професійних контрактників. Його члени користуються елітним статусом та отримують додаткову оплату. Однак, в Україні росія використала десантників в місіях, які краще підходили для важкої броньованої піхоти, тому ці підрозділи зазнали важких втрат під час кампанії.

Як зазначають у британській розвідці, неоднозначні результати десантників, ймовірно, відображають стратегічне неправильне управління цим потенціалом і нездатність росії забезпечити перевагу в повітрі, йдеться у зведення.

«Неправильне використання ВДВ в Україні показує, як значні інвестиції Путіна у збройні сили протягом останніх 15 років призвели до незбалансованості загальних сил. Нездатність передбачити опір українців і подальше самозаспокоєння російських командирів призвели до значних втрат у багатьох елітних підрозділах росії», – йдеться у звіті.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter