Окупанти призначили нову «директорку» школи в Роздольному на Херсонщині: колаборанткою стала вчителька української мови

Новини
Хлистова Світлана Леонідівна

У Роздольненському закладі загальної середньої освіти (ЗЗСО) Каховської територіальної громади на Херсонщині російські загарбники обрали нову «директорку». «Очолити» заклад погодилася 46-річна Хлистова Світлана Леонідівна, яка працює там вчителькою української мови та літератури. Решта вчителів відмовились від співпраці з окупантами.

Про це Центру журналістських розслідувань стало відомо з власних джерел.

«Збори» зі співробітниками Роздольненського ЗЗСО відбулись 12 липня. Їх провела самопроголошена «начальниця відділу освіти» Каховки Ірина Махньова. Всі вчителі відмовились співпрацювати з нею, тим більше, що всі вони отримують зарплату з українського бюджету. Погодилась співпрацювати лише Світлана Хлистова, а також 3 технічні працівники. На «зборах» Махньова запевнила, що «українську мову продовжать викладати в школі, але виключно як факультатив, тобто, на добровільних засадах». Це обурило багатьох: як так, наша рідна мова – і якийсь факультатив», – на умовах анонімності розповіли співробітники закладу.

Інформацію підтвердили інші наші джерела в Каховській територіальній громаді. За їхніми словами, зараз у Роздольненській школі з 220 учнів залишилось менше 100. Решта – виїхали разом із батьками на підконтрольну українську територію.

«І люди з дітьми продовжують виїжджати як із Роздольного, так і з Каховки», – на умовах анонімності сказали жителі Каховської громади.

Світлана Хлистова стала вже другою ставленицею окупантів у Роздольненському ЗЗСО. Першою призначеною ними «директоркою» закладу була призначена Надія Антонова-Маковик із Севастополя, яка колись працювала в цій школі психологинею. Але «покерувала» вона в Роздольному недовго і з 6 липня її «перевели» на посаду «директорки» Каховської загальноосвітньої школи №4.

Як повідомляв ЦЖР, Надія Антонова-Маковик народилася в Нью-Йорку Донецької області, закінчила російський Ярославський педінститут. До свого повернення на Херсонщину навесні 2022 року вона довгий час проживала в тимчасово окупованому Криму.

Матеріал підготовлений ГО «Інформаційний прес-центр» в рамках проекту IWPR за підтримки Європейського Союзу та МЗС Норвегії.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter