У Чорному морі проходять навчання «Бриз-2022», перші після початку війни в Україні

Новини
Військові навчання «Бриз-2022» у Чорному морі, липень 2022 року. Фото: news.bg

У болгарській акваторії Чорного моря проходять щорічні військові багатонаціональні навчання «Бриз-2022». В них беруть участь флоти 11 країн-членів НАТО. Це перші масштабні навчання в Чорному морі з початку війни росії проти України.

Про це повідомляє болгарське видання News.bg.

До навчань залучені представники військово-морських сил Болгарії, Албанії, Бельгії, Греції, Італії, Латвії, Польщі, Румунії, США, Туреччини, Франції, а також від Командування ВМС НАТО.

У маневрах «Бриз-2022» беруть участь 24 бойові та допоміжні кораблі та катери, 5 літаків, 4 вертольоти та 1390 військовослужбовців.

Це перші масштабні навчання у Чорному морі від початку російського повномасштабного вторгнення в Україну в лютому 2022 року.

У районах проведення навчань було вжито усі необхідні заходи для забезпечення безпеки учасників через ризик вільно плаваючих протикорабельних мін в акваторії моря. Як зазначає видання військові кораблі Болгарії та Румунії вже 5 місяців працюють у таких умовах, накопичили досвід і готові йти на помірний ризик.

До війни традиційно влітку у Чорному морі проходили навчання «Сі Бриз» (Sea Breeze) – багатонаціональні військові навчання, які проводились на території України починаючи з 1997 року відповідно до Меморандуму про взаєморозуміння і співробітництво в галузі оборонних та військових відносин між Міноборони США і Міноборони України від 1993 року. Співорганізаторами навчань виступали Україна та США.

Нагадаємо:

  • 28 червня 2021 року в Одесі стартували щорічні міжнародні навчання «Сі Бриз-2021». Вони були наймасштабнішими за понад 20 років їх проведення. Головна ідея «Сі бриз-2021» – підвищення рівня взаємосумісності підрозділів ВМС України та США і держав-партнерів НАТО під час виконання спільних завдань щодо підтримання морської регіональної безпеки та забезпечення миру і стабільності в Чорноморському регіоні. Навчання выдбувались в Одесі, Очакові, Дністровському лимані, Кінбурнській косі, островах Зміїний і Первомайський та інших південних районах України. В маневрах брали участь біля 30 кораблів, катерів та суден, більше 30 літаків і вертольотів, до 5 тисяч особового складу та 50 одиниць озброєння і військової техніки. Навчання завершились 10 липня.