В Україні продовжують працювати 863 компанії з Ірану – YouControl

Новини

В Україні ведуть бізнес 863 компанії з іранським капіталом, серед засновників чи кінцевих бенефіціарів яких зазначені громадяни Ірану чи закордонні компанії з іранською «пропискою».

Про це йдеться у дослідженні YouControl, що провели на основі даних Єдиного державного реєстру.

Згідно з останніми відомими даними за 2020 рік, які минулого року розкрила Державна фіскальна служба, ці компанії згенерували 351,8 млн грн чистого доходу від реалізації продукції, контролюють 431,4 млн грн активів балансу та зареєстрували сумарний статутний капітал розміром 398,7 млн грн, йдеться у дослідженні.

Ці суми свідчать про порівняно низький рівень прямої присутності іранського капіталу у діловому ландшафті України, адже кожна з тисячі найбільших компаній України згенерувала як мінімум 1 млрд грн за аналогічний період, додають у YouControl.

Більшість іранських компаній – 661 – сконцентровано у Києві (77% від загальної кількості). На другому місці – Харківська область, на третьому – Одеська, далі – Київська та Дніпропетровська. Іранський капітал фокусується довкола найбільших промислових центрів країни. У західній частині України таких компаній зареєстровано найменше.

Також багато серед іранських компаній гуртових торговців овочами та фруктами, зерном, будматеріалами та пальним, туристичних та дизайнерських агенцій.

Іранські балістичні ракети, які РФ планує придбати в Ірану, ймовірно, розмістять на північному кордоні України. Збивати їх теоретично можна, але фактично це дуже важко зробити тими засобами, які ЗСУ має на озброєнні.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter