Росія отримала з Ірану нову партію дронів Shahed, але використовує їх ощадливіше – ГУР

Війна
Уламки іранських безпілотників «Shahed-136» під російським маркуванням «Герань-2» на Харьківщині. 06.10.2022 Фото: Reuters

Росія поновила удари по Україні дронами-камікадзе Shahed завдяки новій партії, яку отримала з Ірану, але використовує їх ощадливіше.

Про це повідомив представник Головного управління розвідки Міноборони України Андрій Юсов в ефірі національного телемарафону.

«Так, це нова партія, але порівняно з початковим масованим використанням «Шахедів» вочевидь менша. Ми не коментуємо зараз кількість, але бачимо, що, наприклад, під час вчорашніх масованих терористичних ракетних ударів «Шахеди» не використовувалися. Використовувалися всі інші наявні засоби, все ракетне озброєння», – сказав Юсов.

Говорячи про те, чи отримала Росія від Ірану балістичні ракети, він зазначив, що відомо про попередні домовленості й про «величезні зусилля рашистів, які вони докладають, щоб отримати такі ракети».

«Станом на сьогодні іранських балістичних ракет в Росії для використання в Україні ми не бачили. Але така ймовірність існує», – наголосив представник ГУР МОУ.

Як повідомлялось, вранці 14 грудня над Києвом та поблизу нього українська протиповітряна оборона збила быльше 10 дронів-камікадзе, які атакували столицю. Уламки одного зі збитих дронів пошкодили дві адмінбудівлі у місті. За інформацією Командування Повітряних Сил ЗСУ, дрони-камікадзе іранського виробництва «Shahed-136/131» були запущені зі східного узбережжя Азовського моря.

Британська розвідка вказує, що Росія занепокоєна вразливістю окупованого Криму, тому перенесла місце запуску іранських дронів-какмікадзе з півострова до Краснодарського краю.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter