США виділили новий пакет допомоги Україні на суму $1,85 млрд, зокрема системи ППО Patriot

Новини
Пуск ракети зенітного ракетного комплексу MIM-104 Patriot Фото: Jason Cutshaw/US Army

Державний секретар США Ентоні Блінкен 21 грудня оголосив про надання нового, 28-го пакета військової допомоги Україні загальною вартістю 1,85 млрд доларів. Він, зокрема, передбачає передачу Україні системи протиповітряної оборони Patriot, боєприпасів для HIMARS , додаткових боєприпасів для артилерії та мінометів, броньовиків Cougar та позашляховиків HMMWV, протирадіолокаційних ракет HARM та високоточного авіаційного озброєння.

Відповідну заяву опублікував Державний департамент США.

«Відповідно до повноважень, делегованих президентом, сьогодні я санкціоную двадцять восьмий пакет американських озброєнь і техніки для України з серпня 2021 року. Цей пакет на 1 мільярд доларів надасть Україні розширені можливості протиповітряної оборони та високоточних ударів, а також додаткові боєприпаси і критично важливе обладнання, яку Україна так ефективно використовує для захисту на полі бою», – сказав Блінкен.

Він зазначив, що у середу Пентагон також оголосить про надання додаткових 850 млн доларів для допомоги Україні в сфері безпеки в рамках Ініціативи сприяння безпеці України (Ukraine Security Assistance Initiative).

«Таким чином, загальна сума військової допомоги США Україні становитиме безпрецедентні 21,9 млрд доларів із початку роботи адміністрації», – наголосив Блінкен.

«Сьогоднішній пакет допомоги вперше містить систему протиповітряної оборони Patriot, яка здатна збивати крилаті ракети, балістичні ракети малої дальності та літаки на значно більшій висоті, ніж раніше надані системи ППО», – додав держсекретар.

Як повідомляється на сайті Пентагону, новий пакет військової допомоги США Україні на суму 1,85 мільярда доларів передбачає надання однієї батареї зенітно-ракетного комплексу Patriot із боєприпасами.

У межах 1 мільярда доларів, які своїм указом виділив президент США Джо Байден, окрім ЗРК Patriot будуть надаватися: боєприпаси для HIMARS; 500 високоточних артснарядів 155 мм; 10 мінометів 120 мм і 10 тисяч снарядів до них; по 10 мінометів 60 і 82 мм; 37 авто із захистом від мін Cougar; 120 броньовиків HMMWV; шість броньованих ваговозів; ракети HARM; високоточне авіаційне озброєння; понад 2700 одиниць гранатометів і стрілецької зброї; протипіхотні боєприпаси Claymore; підривні боєприпаси; засоби й приціли нічного бачення; тактичні захищені засоби зв’язку; броню.

А в межах додаткових 850 мільйонів доларів, які виділяє Пентагон у межах ініціативи Ukraine Security Assistance Initiative, будуть надані: 45 тисяч артснарядів 152 мм; 20 тисяч артснарядів 122 мм; 50 тисяч снарядів 122 мм для систем «Град»; 100 тисяч танкових снарядів 125 мм; термінали супутникового зв’язку SATCOM; а також фінансування для навчання та підтримання в бойовому стані обладнання.

MIM-104 Patriot – американський зенітний ракетний комплекс, що виробляється групою американських компаній на чолі з Raytheon. Комплекс створювали як універсальний засіб протиповітряної оборони на середніх та великих висотах для забезпечення протиракетної оборони на рівні армії США.

ЗРК Patriot здатен уражати повітряні цілі на висоті до 24,2 км, а його дальність залежить від типу ракети і становить від 50 до 160 км. Максимальна швидкість цілі, яку може ефективно перехопити ЗРК, становить 1600 м/c.

Як повідомлялось, 21 грудня президент України Володимир Зеленський вилетів до США, де зустрінеться з президентом Джо Байденом та виступить на спільному засіданні Конгресу. Це перший закордонний візит глави української держави від початку широкомасштабного вторгнення РФ в Україну.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter