Вибухи на аеродромах в глибині території РФ свідчать про труднощі із забезпеченням ППО – розвідка Британії

Новини
Стратегічні бомбардувальники Ту-95 та Ту-160 121-го і 184-го важких бомбардувальних авіаполків на ВПС РФ базі «Енгельс», 28.11.2022 Фото: Maxar Technologies / European Space Imaging

Британська розвідка вважає, що вибухи аеродромах стратегічної авіації РФ вглибині російської території свідчать про труднощі у Росії з тим, аби забезпечити їх захист наявними засобами протиповітряної оборони.

Про це у щоденному огляді повідомляє Міноборони Великої Британії.

У британській розвідці нагадали, що вранці 26 грудня військовий аеродром в Енгельсі Саратовської області, один з тих, де базуються російські стратегічні бомбардувальники, вдруге за останні три тижні зазнав атаки, нібито безпілотниками.

«Росія тривалий час з надає високий пріоритет підтримці передових наземних систем протиповітряної оборони, та зараз стає все більш очевидно, що РФ непросто протидіяти повітряним загрозам в глибині російської території», – йдеться у повідомленні.

У розвідці вказують, що одним із викликів для Росії, ймовірно, є винятковий попит на сучасні системи ППО середньої дальності, такі як SA-22 «Панцир-С1», що повинні відігравати головну роль у протидії БПЛА.

«Окрім забезпечення точкової оборони стратегічних об’єктів, таких як Енгельс, ці системи наразі потрібні у великій кількості для захисту польових штабів поблизу лінії фронту в Україні», – зазначається в огляді.

Як повідомлялось, Міноборони Росії заявило, що вночі 26 грудня український БПЛА вдруге за місяць атакував аеродром стратегічної авіації «Енгельс» у Саратовській області, де базуються бомбардувальники, які використовуються для ракетних атак по територієї України. Стверджується, що дрон був збитий, проте внаслідок падіння уламків на аеродромі загинули троє військових.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter