Лієв просить СБУ перевірити джерела журналістів щодо його громадянства, заявив про «200 погроз за ніч»

Новини
Олександр Лієв, колишній міністр ткурртів і уризму АРК Фото: investigator.org.ua

Колишній заступник начальника департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки Міноборони Олександр Лієв, який до цього виконував обов’язки керівника департаменту і був звільнений міністром оборони України Олексієм Резніковим, заявив, що звернувся до Служби безпеки України, аби встановити мотив джерел журналістів, які повідомили про його нібито «російське громадянство». Також Лієв повідомив, що після поширення інформації про це, за ніч він отримав майже 200 погроз.

Про це Лієв повідомив у відеозверненні.

«Сьогодні зранку мої діти не пішли в школу. Ми за ніч отримали майже 200 повідомлень з погрозами. Більшу частину ночі я займався забезпеченням охорони своєї сімʼї. Зранку поїхав і в скриньку СБУ подав заяву з проханням перевірити ті джерела, які використав Михайло Ткач (журналіст Української правди — ред.), щоб ті джерела перевірити на предмет їхнього мотиву. Бо велика кількість людей в Міноборони, керівництво МО змушені були останні десятки годин думати не про ті речі, про які треба думати», – сказав Лієв.

«Українська правда» спростувала інформацію про «російський паспорт» Олександра Лієва, заявивши, що це не відповідає дійсності.

Журналіст Михайло Ткач вибачився перед Лієвим за матеріал про його «російський паспорт».

«Найгірше, що може бути — це неправда. Вчора я помилився. Я приношу вибачення Олександру Лієву. Інформація про російський паспорт Олександра Лієва, опублікована вчора, не відповідає дійсності», — написав він у Facebook у п’ятницю, 3 лютого.

Міністр оборони України Олексій Резніков 2 лютого підписав наказ про звільнення заступника начальника департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки Міноборони Олександра Лієва, який до цього виконував обов’язки керівника департаменту.

Нагадаємо:

  • 31 січня 2023 року голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін повідомив, що Олександр Лієв, який був у минулому проросійським діячем, з літа минулого року є тимчасово виконуючим обов’язки керівника департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки МО, що проводить закупівлі озброєння та оборонного обладнання.
  • 5 березня 2014 року Олександр Лієв повідомив на прес-конференції про відставку з посади міністра курортів і туризму АР Крим. Причиною такого рішення, яке було прийняте не ним, а новим «головою уряду» Сергієм Аксеновим і керівництвом ВР Криму, Лієв назвав те, що він «не відповідає критеріям, які стають актуальними у цей революційний час» , і обіцяв допомагати міністру окупаційного уряду. 
  • Олександр Лієв в інтерв’ю Lb.ua визнав, що брав участь у незаконному «референдумі» за приєднання Криму до Росії,  зазначивши, що «бюлетень взяв на пам’ять». 
  • У 2011 році Олександр Лієв був фігурантом розслідування Центру журналістських розслідувань про спробу «реорганізувати» НДІ кліматології ім. Сеченова в Ялті, перетворивши його на «консалтинговий центр». Корпуси інституту на Полікуровському пагорбі з великим парком планувалось продати, два лікувальних відділення ліквідувати, а медперсонал і вчених – перевести у протитуберкульозний санаторій. Центр журналістських розслідувань зірвав ці плани: голова уряду АРК Анатолій Могильов зупинив передачу НДІ ім. Сеченова до відання міністерства курортів.