Кому з пенсіонерів в Україні не проіндексували виплати у березні

Новини
пенсий

З 1 березня в Україні провели індексацію пенсій для майже усіх категорій її отримувачів. Умови перерахунку відрізняються залежно від виду та дати призначеної особам пенсії. Для півмільйона одержувачів пенсій, яким вони були призначені у 2020 — 2022 роках, виплати не індексували.

За даними ПФУ, такі особи просто отримали підвищення у розмірі 100 гривень. З 2020 року під час призначення пенсія обраховувалася з вищої, ніж у попередні роки, середньої заробітної плати.

Тож вони вже отримують пенсію значно вищу, ніж ті особи, що мають аналогічний стаж, співвідношення їхньої заробітної плати до середньої заробітної плати в країні, але які вийшли на пенсію в попередні роки.

«Відтак, індексація пенсійних виплат для них призвела б до збільшення розриву між розміром пенсії для людей, які мають однаковий стаж, однакове співвідношення їхньої заробітної плати до середньої заробітної плати в країні, але які вийшли на пенсію в різні роки», — пояснили на Урядовому порталі.

Мінімальний розмір підвищення пенсії внаслідок індексації у березні 2023 року склав 100 грн. Максимальний — 1500 грн. Індексація відбулася на 19,7%. Сума, на яку була збільшена виплата, вираховується за спеціальною формулою. Під час обчислення враховувалося лише «тіло» пенсії, без надбавок та доплат.

Також індексація у березні 2023 року оминула науковців, державних службовців, працівників органів місцевого самоврядування. Підвищення пенсій для них цього року планується, проте пізніше.

Не будуть індексувати пенсії у 2023 році пенсіонерам, які продовжують працювати, хоча досягли пенсійного віку. На них чекає автоматичний перерахунок пенсій, запланований на 1 квітня.

Перше відбувається, коли змінюється якась із умов, що враховується при нарахуванні пенсії (наприклад, грошове забезпечення чи стаж, який враховується). Індексація — це корегування розміру пенсійної виплати з урахуванням розміру інфляції та зростання середньої заробітної плати за попередні роки.

Видання На пенсії зазначило, що з 1 березня також не змінився розмір мінімальних виплат для осіб, що отримали інвалідність унаслідок війни, та учасників бойових дій. Наразі розміри мінімальних пенсій залишаються на колишньому рівні й залежать від прожиткового мінімуму.

З 1 грудня 2022 року загальний розмір пенсії з усіма надбавками не може бути нижчим:

для інвалідів війни І групи — 13 604,50 гривні (650% прожиткового мінімуму);
для інвалідів війни ІІ групи — 10 988,25 гривні (525%);
для інвалідів війни ІІІ групи — 7534,80 гривні (360%);
для УБД — 4395,3 гривні (210%).

  • Як вирахувати розмір своєї майбутньої пенсії, коли в Україні у 2023 році запровадили нові вимоги до стажу українців.