РФ викрала 4 390 українських дітей-сиріт – Мінреінтеграції

Новини
дети
War refugees from Ukraine at the Slovak border crossing Vysne Nemecke, on March 6, 2022. Ukrainians are fleeing the war after Ukraine was attacked by Russia. (CTK Photo/Ondrej Deml)

Міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук розповіла, що за весь час повномасштабної війни РФ вивезла з захоплених територій 16 207 дітей й викрала 4 390 тих, які є повними або частковими сиротами.

Україна передає до МКС всю інформацію про такі випадки, яку отримує від прокуратури, розвідки та інших джерел.

Більше, росіяни, за словами Верещук, самі фактично визнають скоєні злочини, коли повідомляють про усиновлення у РФ дітей, викрадених в Україні.

«Замість повернення вони дитину усиновлюють і хизуються цим, демонструючи усьому світу факти, які не потребують фактично доведення», – сказала Верещук.

Для того, аби повернути в Україну дітей, потрібно посилити тиск міжнародної спільноти на Росію, санкції, а також «притягти до відповідальності тих, хто чинить злочин геноциду» проти них, зазначає Верещук.

Станом на кінець 2022 року Регіональний центр прав людини задокументував 400 випадків депортації дітей з окупованих територій України до Росії. Зараз правозахисники працюють над створенням юридичного механізму для їхнього повернення, повідомила експертка РЦПЛ Катерина Рашевська в ефірі програми «Питання національної безпеки» з Валентиною Самар.

Детальніше читайте текстову версію інтерв’ю: Роман Мартиновский та Катерина Рашевська про наслідки видачі Путіну ордера на арешт та повернення депортованих дітей в Україну

  • Як повідомлялось, Верховний комісар ООН у справах біженців Філіппо Гранді заявив, що Росія порушує фундаментальні принципи захисту дітей у воєнний час, видаючи українським дітям російські паспорти та віддаючи їх на усиновлення громадянам РФ.
  • Омбудсмен України Дмитро Лубінець заявив, що на території Росії можуть перебувати близько 150 тисяч незаконно вивезених українських дітей.
  • Уповноважена президента України з прав дитини та дитячої реабілітації Дарія Герасимчук заявила, що Росія має чітку політику щодо українських дітей та використовує щонайменше п’ять сценаріїв для незаконного переміщення дітей з України на територію РФ.