Отримала підозру у колабораційній діяльності гауляйтерка Олександрівки на Мелітопольщині Наталія Попова, яка змушувала педагогів до роботи на окупантів

Новини
Наталія Попова, гауляйтерка Олександрівки. Фото: скріншот відео окупаційного тг-каналу

СБУ повідомила про підозру у колабораційній діяльності голові Олександрівської громади на Запоріжчині Наталії Поповій, яка пішла працювати на окупантів і очолила так зване «Алєксандровскоє сельскоє посєлєніє». Вона змушувала місцевих педагогів до співпраці із загарбниками, брала участь в організації псевдореферендуму з «приєднанння» Запорізької області до РФ, а також агітувала голів інших громад Мелітопольщини до зради.

Повідомлення про підозру опубліковане на сайті Офісу Генпрокурора України, передає Центр журналістських розслідувань.

Слідчі встановили, що 60-річна Наталія Іванівна Попова, яка до повномасштабного вторгнення була головою Олександрівської громади, пішла на співпрацю з російськими окупантами у березні 2022 року і погодилася очолити окупаційну «адміністрацію» громади.

Вона організовувала освітній процес в громаді, брала безпосередню участь в формуванні так званих виборчих комісій для проведення псевдореферендуму, а також виконувала інші розпорядження окупаційної «адміністрації» Мелітопольського району.

Односельці запевняють, що Попова підтримувала окупацію з самого першого дня і агітувала до співпраці з окупаційною адміністрацією деяких голів громад Мелітопольщини. 

«Вона прикривалася ніби турботою про мешканців громад. Говорила, що людей не варто кидати, що всі співробітники місцевого самоврядування мають виконувати свої обов’язки,  а «політичні питання» це не наша компетенція», – розповідають мешканці району.

На співпрацю з окупантами пішов і син колаборантки Андрій Попов. Він до 2022 року працював інспектором сектору превентивної комунікації у Мелітопольському районному Управління поліції ГУНП в Запорізькій області. Потім пішов працювати на окупантів – став інспектором відділу кадрів «народної міліції».

Гауляйтерка Олександрівки Наталія Попова підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.111-1 КК України – добровільне зайняття громадянином України посади, пов’язаної з виконанням організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарських функцій, у незаконних органах влади, створених на тимчасово окупованій території. 

Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.