Надбавки до пенсії, тарифи на світло та воду: що подорожчає в Україні з 1 червня

Новини
пенсии

З 1 червня в Україні очікується підвищення тарифів на електрику та воду. Також однією із категорій пенсіонерів виплатять пенсії з надбавкою за три місяці.

У червні підвищені виплати отримає категорія пенсіонерів, якою зробили перерахунок 1 квітня. Це особи пенсійного віку, які продовжують працювати та придбали не менше 2-х років стажу для перерахунку.

Через особливості декларування Пенсійний фонд проведе нарахування «заднім числом». Таким чином, у червні пенсії для працюючих пенсіонерів прийдуть із доплатою за три місяці: за квітень, травень та червень.

Наступний етап підвищення пенсій в Україні відбудеться з 1 липня 2023 року.

В Україні планують підняти ціни на низку послуг ЖКГ, але поки що офіційних рішень з цього питання ще немає.

Минулого місяця уряд продовжив дію пільгових тарифів на електроенергію до 1 червня 2023 року. 250 кВт.

Однак у НКРЕКУ неодноразово заявляли про необхідність переглянути ціну на світ. Як пояснюють у регуляторі, підвищення тарифу для населення є вимушеним заходом, щоб відновити енергосистему після ракетних атак. Нова ціна може становити до 2,88 грн/кВт-год.

НКРЕКУ вже підвищило ціни на розподілення електроенергії для 22 обленерго України з 1 червня на 25-50%, а 1 липня планується наступний етап. Це може стати підставою для перегляду тарифів для населення.

Щодо цін на воду, у НКРЕКУ також готують рішення про підвищення тарифів. Це питання винесене на засідання Нацкомісії 31 травня 2023 року.

Проект постанови про нові ціни на воду для водоканалів України був опублікований ще у грудні 2022 року, але тоді його відправили на доопрацювання. Згідно з документом, вартість послуг на централізоване водопостачання та водовідведення може зрости в середньому на 30%.

На період війни в Україні запроваджено мораторій цін на газ для населення. Тому тариф із 1 червня залишиться незмінним.

Крім того, компанія «Нафтогаз» продовжила дію свого річного тарифу до 1 травня 2024 року – 7,96 грн/куб.м. У решти постачальників послуги вартість 1 кубометра – від 7,7 до 9,99 грн.

  • Із 1 червня частини пенсіонерів в Україні збільшать пенсії. Дехто може отримати доплату 1000 грн. Йдеться про працюючих пенсіонерів, які отримали два роки додаткового стажу. Як повідомили у Пенсійному фонді (ПФУ), це пенсіонери, які мають 5842 грн. пенсії, а при виході на заслужений відпочинок вони напрацювали 35 років стажу.