Троє людей в Києві загинули під час ракетної атаки, бо було закрите укриття, куди вони прямували

Новини
Фото: Youtube Суспільне Новини

Дві жінки та 9-річна дитина загинули у Деснянському районі Києва під час ракетної атаки вночі 1 червня, бо було закрите бомбосховище, куди вони прямували. Поліція Києва відкрила кримінальне провадження за фактом службової недбалості, що спричинила тяжкі наслідки.

Про обставини загибелі людей повідомляє телеканал Суспільне.

Всі загиблі прямували до укриття біля дитячої поліклініки.

«Була тривога, люди бігли в укриття. Укриття просто не відкрили та й все. Люди стукали, і в той момент прилетіло», – розповів киянин Ярослав, дружина якого загинула, коли з дитиною йшла до бомбосховища.

Як розповіли місцеві мешканці телеканалу, уламки збитих ракет впали за 10 хвилин після оголошення повітряної тривоги. Вони вказали, що люди не вперше не змогли потрапити до укриття.

«Осінню було таке, зимою не пам’ятаю. Це вже не перший раз, що закрито. А охоронець ще стверджував, що це рішення адміністрації. Що адміністрація дала вказівку закрити входи… Я хочу сховатися, чому мені закриті двері, я хочу жити», – сказала Суспільному місцева мешканка.

Як повідомив міський голова Києва Віталій Кличко, до поліклініки в Деснянському районі виїхали фахівці департаменту муніципальної безпеки і на місці зʼясовують чому не було доступу до укриття в поліклініці. «Відповідальність за роботу укриття несе керівник медзакладу і глава району, який має контролювати роботу укриттів, що є на мапі міста і повинні працювати», – наголосив Кличко.

Міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко повідомив, що за цим фактом поліція Києва відкрила кримінальне провадження за ч.2 ст.367 Кримінального кодексу України – Службова недбалість, що спричинила тяжкі наслідки.

Закриті бомбосховища під час війни – це не просто байдужість. Це злочин… В межах розслідування знайдемо та притягнемо до відповідальності усіх винних осіб. Крім того, ДСНС України спільно з Національною поліцією регулярно проводитиме перевірки доступності та стану бомбосховищ у всіх населених пунктах країни. Укриття мають бути цілодобово відчиненими. Це питання життя людей. Без перебільшення», – наголосив Клименко.

У поліції Києва уточнили, що внаслідок обстрілів окупантів медустанови у Деснянському районі міста загинула 33-річна жінка та 34-матір з 9-річною донькою. Ще одинадцять громадян отримали поранення різного ступеня тяжкості.

Як повідомлялось, протиповітряна оборона знищила всі 10 крилатих та балістичних ракет оперативно-тактичного ракетного комплексу «Іскандер», якими ворог вночі 1 червня атакував об’єкти цивільної та критичної інфраструктури Києва. Однак від падіння їх уламків загинуло троє людей, ще 10 людей отримали поранення.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter