Рівень води у Каховському водосховищі за добу знизився на метр

Новини
Обмілілий водозабір перед головною насосною станцією Каховського магістрального каналу, 08.06.2023. Фото: investigator.org.ua

Рівень води в Каховському водосховищі продовжує знижуватись – за добу він зменшився на метр і зараз у районі Нікополя становить 9 м 35 см.

Про це повідомляє Укргідроенерго.

«Станом на 8:00 11 червня рівень Каховського водосховища в районі Нікополя становить 9,35. За добу рівень води знизився на понад метр, а від моменту підриву – більше ніж на 7 метрів», – йдеться у повідомленні.

За інформацією Укргідроенерго, рівень води в Дніпрі у Херсоні становить 4,18 м, за добу показник зменшився на 0,54 м.

Зазначається, що середній показник відпливу становить 4-5 сантиметрів на годину. Фахівці повʼязують це зі зменшенням напору (тиску) водосховища. Однак ситуація важко прогнозована і потребує подальшого контролю, наголошують в Укргідроенерго.

У компанії запевнили, що фахівці працюють над найоптимальнішими варіантами балансування енергосистеми та забезпеченням населення водою.

Рівень води у водозаборі перед головною насосною станцією (далі – ГНС) управління Головного Каховського магістрального каналу впав нижче допустимого і продовжує падати. Це унеможливлює подачу води в русло каналу навіть у випадку відновлення роботи ГНС, яку окупанти ще наприкінці листопада 2022 року затопили повністю і вивели з ладу всі десять основних насосних агрегатів разом із іншим обладнанням.

Як повідомляв ЦЖР, через знищення російськими окупантами ГНС УГКМК і Каховської ГЕС Іванівська селищна громада Генічеського району вже опинилася на межі екологічної катастрофи: всі її населені пункти ризикують невдовзі залишитися без питної води.

Вночі 6 червня 2023 року російські окупанти підірвали дамбу Каховської ГЕС. Вода затопила населенні пункти, розташовані нижче неї.

СБУ перехопила розмову окупантів, яка підтверджує факт підриву Каховської ГЕС росіською диверсійною групою. Загарбники хотіли шантажувати Україну підривом дамби і влаштували техногенну катастрофу на півдні нашої держави, однак все пішло не за планом.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter