Двом гауляйтеркам із Баштанського району Миколаївщини і заступниці однієї з них світить дванадцять років за ґратами

Новини
Алла Гришко і Ольга Полосухіна
Алла Гришко і Ольга Полосухіна

59-річна Ольга Полосухіна, гауляйтерка села Олександрівка Горохівської громади Баштанського району, її перша заступниця, 59-річна Алла Гришко і 51-річна Ірина Целіцька, гауляйтерка села Горохівське Миколаївської області отримали підозри СБУ в пособництві державі-агресору і колабораційній діяльності. Вони підпорядковувались окупантам і гауляйтеру Херсонщини Володимиру Сальдо та проводили незаконний референдум.

Про це йдеться в тексті підозр СБУ, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Слідство встановило, що російські окупанти встановили тимчасовий контроль над частиною Горохівської сільської територіальної громади Баштанського району Миколаївської області в березні 2022 року і згодом «приєднали» її до незаконно анексованої Херсонської області. 

Влітку окупанти «перекроїли» адміністративний устрій Горохівської громади і зробили її центром село Олександрівку. 21 липня 2022 року гауляйтер Херсонщини Володимир Сальдо видав наказ про призначення гауляйтеркою так званої Олександрівської об’єднаної територіальної громади 59-річну Ольгу Полосухіну, мешканку цього села, директорку Олександрівського ясла-садка. Вона не лише добровільно погодилася працювати на цій посаді, а й стала однією з головних організаторок проведення незаконного референдуму з «приєднання» Херсонської області до складу Росії на території Миколаївської області у вересні 2022 року. 

«Не пізніше 29 серпня 2022 року Ольга Полосухіна в умовах російського терору, направленого на геноцид та фактичне знищення українського народу добровільно створила злочинну групу з метою допомоги державі-агресору і її збройним формуванням», – вказано в тексті підозри.

Для цього вона призначила своєю першою заступницею 59-річну мешканку Олександрівки Аллу Гришко. А 51-річну Ірину Целіцьку призначила гауляйтеркою села Горохівське «Олександрівської ОТГ».

Всі три колаборантки займалися проведенням незаконного референдуму, агітували місцевих голосувати «за Росію» і насильно примушували їх йти на «виборчі дільниці», допомагали окупантам організовувати військове супроводження так званих гуманітарних конвоїв з окупованого на той час Херсона до Горохівської громади Миколаївської області, роздавали населенню виплати в російських рублях, захоплювали з загарбниками комунальні установи і підприємства громади.

Всі три колаборантки втекли перед звільненням правобережної частини Миколаївської області до Криму, тож їм повідомлено про підозру у скоєнні злочину за ч. 1 ст. 111-2 і ч. 5 ст. 111-1 КК України заочно. Їм світить позбавлення волі на строк від 10 до 12 років і конфіскація майна.

  • Як писав ЦЖР, СБУ повідомила про підозру 45-річному Олексію Кондратюку, керівнику і засновнику фермерського господарства «Капітал». Він став гауляйтером села Вавилове Шевченківської територіальної громади Миколаївської області. Кондратюк розміщував і забезпечував російських військових на території села, допомагав їм викрадати і тероризувати АТОвців, учасників підпільного опору, правоохоронців та мирних громадян з проукраїнськими поглядами. За скоєний злочин йому загрожує до 15 років позбавлення волі.