Колишньому начальнику херсонської колонії Євгену Соболєву повідомили про підозру за організацію депортації українських в’язнів до Росії

Новини
Колаборант Євген Соболєв і вивіска виправної колонії №90 у Херсоні. Фото: соцмережі і khpg.org

Національна поліція України 4 липня повідомила про підозру в порушенні законів та звичаїв війни 37-річному мешканцю Нової Каховки Євгену Соболєву, колишньому начальнику херсонської «Північної виправної колонії №90». Під час тимчасової окупації Херсонщини він депортував до Росії більше 1700 в’язнів, які були засуджені українськими судами.

Про це йдеться в тексті підозри, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Слідчі встановили, що російські окупанти захопили 25 квітня 2022 року ДУ «Дар’ївська виправна колонія №10» у Херсонському районі, де утримувались 242 в’язнів, 12 травня 2022 року – ДУ «Херсонський слідчий ізолятор» з 321 в’язнем, 14 травня 2022 року – ДУ «Голопристанська виправна колонія №7» у Скадовському районі з 737 в’язнями і 1 червня 2022 року херсонську ДУ «Північна виправна колонія №90» з 858 в’язнями.

Згодом окупанти незаконно створили на базі «Північної виправної колонії №90» «Управление службы исполнения наказаний по Херсонской области» (УСИН), яке добровільно очолив тодішній начальник цієї колонії Євген Соболєв.

У липні – вересні 2022 року за наказом Соболєва до херсонської Північної виправної колонії №90 окупанти незаконно перевезли 97 в’язнів ДУ «Снігурівська виправна колонія №5» Миколаївської області та в’язнів з Дар’ївської колонії №10. А в жовтні Соболєв видав наказ про примусову депортацію всіх в’язнів захоплених колоній Херсонської і Миколаївської областей до Росії. Після цього від «УСИН Росії по Республіці Крим та місту Севастополь» на Херсонщину прибуло 5 спецавтомобілів.

Усього окупанти незаконно депортували більше 1700 засуджених українськими судами в’язнів. Вони потрапили до міжобласної туберкульозної лікарні №19 у Ростові-на-Дону, виправних колоній №№2, 5, 11 і 14 Краснодарського краю, лікувальної виправної установи №20 у м. Шахти Ростовської області, виправних колоній №№ 19, 23, і 26 у Волгоградській області, виправної колонії №2 у тимчасово окупованій Керчі. Водночас місцезнаходження багатьох інших засуджених на сьогодні не встановлено.

Дії Соболєва кваліфікуються як порушення законів та звичаїв війни – примусове переміщення осіб, на яких поширюється Женевська конвенція про захист цивільного населення під час війни. Цей злочин (ч. 1 ст. 438 КК України) карається позбавленням волі на строк від 8 до 12 років.

Раніше Євгену Соболєву повідомили про підозру у державній зраді, за що йому світить довічне позбавлення волі.

У липні 2022 року Євгена Соболєва звільнили з посади начальника колонії №90. 

Як повідомляв ЦЖР, у червні 2022 року на вулиці Сенявіна в тоді ще окупованому Херсоні був вчинений замах на начальника «УСИН по Херсонской области», колаборанта Євгена Соболєва, який отримав поранення обох ніг.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter