Новою гауляйтеркою села Коробки на Херсонщині стала вчителька молодших класів Ольга Мащенко

Новини
Колаборантка Ольга Мащенко і стела на в'їзді до села Коробки Каховської громади. Фото: соцмережі і facebook/село КОРОБКИ

Російські окупанти звільнили Анатолія Акименка, гауляйтера села Коробки Каховської територіальної громади на лівобережжі Херсонщини. Замість нього вони призначили 30-річну Ольгу Мащенко, вчительку молодших класів місцевої школи, яка ще навесні 2022 року почала співпрацювати з загарбниками. Зараз вона проводить у селі «перепис» населення.

Про це Центру журналістських розслідувань стало відомо з власних джерел.

Про звільнення гауляйтера села Коробки Анатолія Акименка стало відомо ще на початку червня. Причина цього рішення окупантів достеменно невідома. Як розповіли мешканці села, Акименко дуже боїться українського наступу і останні місяці почуває себе вкрай некомфортно. «Мабуть, готується до втечі в Росію», – припускають місцеві.

Кандидатів на його місце було декілька. Зокрема, гауляйтеркою хотіла стати Падалко Олена Миколаївна, яка працювала в Каховському агротехнологічному фаховому коледжі і викладала хімію в Коробківській школі. Рік тому Падалко перейшла на бік окупантів і встигла трохи попрацювати в захопленій росіянами сільській школі, поки ті її остаточно не закрили.

Однак на роль гауляйтерки окупанти призначили Мащенко (дівоче прізвище – Приладишева) Ольгу Олегівну, 29 липня 1992 р. н. Вона колишня невістка директора розташованого в Коробках Каховського агротехнологічного фахового коледжу. Про її перехід на бік ворога ЦЖР повідомляв ще в серпні 2022 року.

«Ольга Мащенко всім каже, що їй потрібно багато грошей на лікування важкохворого батька. Але вона завжди хотіла чимось керувати. Дорвавшись до влади, вона влаштувала на роботу в окупаційній адміністрації свою матір Приладишеву Наталію Анатоліївну, яка працювала в Кам’янській школі Таврійської громади Каховського району і батька», – розповіли ЦЖР мешканці Каховської громади.

Зараз Ольга Мащенко проводить у селі «перепис» населення.

Як повідомляв ЦЖР, першого гауляйтера села Коробки Анатолія Акименка окупанти призначили в серпні 2022 року. Він місцевий підприємець і на бік загарбників перейшов у перші тижні повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Разом зі своїм братом Дмитром Богомоловим Анатолій Акименко допомагав росіянам прокладати дороги в степах навколо села, знімав українську державну символіку і барижив нелегальним пальним із Криму.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter