Російський БПЛА «Ланцет» хочуть виробляти за кордоном – головний конструктор

Новини
Ланцет-3 Фото: АО "Концерн "Калашников"

На інших континентах зацікавлені у розгортанні виробництва баражуючого боєприпасу «Ланцет», заявляють розробники російського БПЛА. 

Іноземці хочуть виробляти в себе російський БПЛА «Ланцет», стверджує головний конструктор компанії Zala Aero Group Алєксандр Захаров у інтервʼю російським пропагандистам. 

«Обговорюється, причому на кількох континентах, виробництво», – сказав Захаров. 

Він не підтвердив припущення пропагандистів про «чергу» іноземців, що бажають виробляти «Ланцет», але зауважив, що «зацікавленість дуже стійка».  

В тому ж пропагандистському відео стверджується, що з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну виробництво «Ланцетів» збільшилося у 50 разів. 

Водночас, заступник начальника Головного оперативного управління Генерального штабу ЗСУ бригадний генерал Олексій Громов в інтервʼю «Укрінформ» стверджує, що росіяни вже використали більшу частину вироблених БПЛА «Ланцет»:

«Усього було виготовлено до 900 одиниць цих апаратів, з яких 850 були застосовані в зоні бойових дій. Відповідно, їх залишок на теперішній час – орієнтовно, близько 50 БПЛА».

БПЛА «Ланцет» – баражуючий боєприпас на озброєнні російської армії, застосовується у російсько-українській війні для ураження української військової техніки. Виробляється компанією Zala Aero Group (ООО ЦСТ, засновники Алєксандр Захаров і АО Концерн «Калашников»). Виробництво відбувається в будівлі торгового центру, який раніше припинив роботу через пандемію COVID-19. 

Вага БПЛА «Ланцет» – 12 кг, бойова частина – до 3 кг, дальність польоту – до 70 км, крейсерська швидкість – до 110 км/год.  

Раніше у розслідуванні «Хто і де вироблятиме дрони-камікадзе в Росії за лекалами Ірану» Центр журналістських розслідувань повідомляв про будівництво заводу з виробництва БПЛА Shahed в Татарстані. 

Також готується до серійного виробництва наддешевий дрон-камікадзе «Привет-82», про який йдеться у розслідуванні «БПЛА з російським прівєтом: перспективна зброя або афера».