У Мінсоцполітики розповіли, як пенсіонерам, які проживають на ТОТ, відновити отримання пенсії

Новини
пенсий

У Мінсоцполітики розповіли, як пенсіонерам, які мешкають на тимчасово окупованих територіях, відновити отримання пенсії.

Нещодавно урядом було ухвалено кілька рішень, які допоможуть українцям отримувати пенсії незалежно від місця їхнього перебування.

Перше рішення стосується отримувачів пенсії, які проживають на територіях активних бойових дій або тимчасово окуповані Російською Федерацією територіях України, яким АТ «Укрпошта» не мало можливості їх доставляти.

Наразі такі громадяни зможуть віддалено подати заяву до Пенсійного фонду України для того, щоб виплата пенсій їм здійснювалась на банківську картку. Для цього потрібно мати кваліфікований електронний підпис «Дія.Підпис».

Якщо через відсутність можливостей доставляти пенсію громадянам було припинено виплату пенсії, відновити її можна буде також віддалено. Для цього потрібно подати заяву через веб-портал Пенсійного фонду України з використанням «Дія.Підпис» або провести відеоконференцзв’язок із органами Пенсійного фонду України.

Друге рішення стосується осіб, які були взяті на облік як внутрішньо переміщених осіб до запровадження військового стану в Україні. На відміну від інших одержувачів соціальних виплат такі громадяни з початку карантину, обумовленого COVID-19, не проходили обов’язкову періодичну фізичну ідентифікацію. Щоб полегшити їм можливості її проходження після карантину, рішенням Уряду розширено шляхи проходження такої ідентифікації.

Тепер фізичну ідентифікацію можна пройти, авторизувавшись в особистому електронному кабінеті ПФУ з використанням «Дія.Підпис» або за допомогою відеоконференцзв’язку із співробітником ПФУ, або для тих громадян, які перебувають за кордоном – у консульській установі.

Також для них продовжено період, протягом якого необхідно пройти фізичну ідентифікацію: тепер це потрібно зробити до 31 грудня 2023 року.

У цей період виплата пенсії та соціальної допомоги не припинятиметься. Отже, громадяни мають можливості для того, щоб підтвердити, що виплати отримують саме вони, що є важливою вимогою для забезпечення ефективності управління коштами державного бюджету та Пенсійного фонду України.

Громадяни України, які проживають на територіях активних бойових дій або тимчасово окупованих територіях, зможуть віддалено подати заяву до Пенсійного фонду України для того, щоб виплата пенсій здійснювалася на банківську картку.

  • В Україні деяким пенсіонерам потрібно пройти ідентифікацію особистості. Раніше деяких пенсіонерів зобов’язали проходити щорічну ідентифікацію особи. Перевірку потрібно буде пройти до 31 грудня.
  • Пройти перевірку пенсіонери матимуть змогу двома способами. Скористатися сервісом «Дія.Підпис». Сервіс «Дія.Підпис» доступний на порталі електронних послуг Пенсійного фонду. Пенсіонери можуть зайти до особистого електронного кабінету та скористатися сервісом «Дія.Підпис» для проходження ідентифікації. Пройти консульське підтвердження. Пенсіонери також можуть пройти ідентифікацію особи, відвідавши відповідну консульську установу в країні свого проживання. Консульська посадова особа засвідчить їхнє нинішнє місце проживання за кордоном.
  • З початку серпня 2023 року в Україні не передбачено нових індексацій виплат, тому розмір пенсій залишиться таким самим, як і раніше. Раніше було проведено три підвищення пенсійних виплат для українців: індексація у березні, перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам та індексація пенсій людям, які вийшли на пенсію за спеціальним законом.