Сили оборони України завдали удару по російському літаку над Чорним морем поблизу острова Зміїний

Новини

Сили безпеки й оборони України завдали удару по ворожому літаку в Чорному морі у територіальних водах України поблизу острова Зміїний, де знаходиться плавуча бурова установка«Таврида», вкраденого в України ДП «Чорноморнафтогаз», на яку російські військові встановили засоби радіоелектронної боротьби та радіолокаційного контролю.

Про це повідомляє Головне управління розвідки Міністерства оборони України.

«В районі так званих «вишок бойка», відбулося зіткнення російського військового літака та українських бойових катерів. Літак окупантів спробував атакувати військові судна Сил безпеки та оборони України, але отримав відповідь. Ворожа пропаганда поширила фейк про нібито ураження та затоплення українського катера», – йдеться в повідомленні.

За даними ГУР, насправді російська ракета впала у воду та продовжила рух на зустріч із крейсером «Москва» ― жодної шкоди українським військовим завдано не було.

У відповідь на спробу атаки українські військовослужбовці завдали удару по літаку окупантів. Випущена з бойового катера України ракета пошкодила російський борт, який був вимушений одразу ж залишити місце події та летіти у напрямку найближчого аеродрому, додали у ГУР.

У липні 2022 року ЗC України опублікували історію звільнення від російських окупантів острова Зміїний у Чорному морі, а також раніше неопубліковане відео ракетних, артилерійських та авіаударів українських військових по позиціям військ рф на острові. На ньому також є кадри влучання ракети Harpoon в самопідйомну плавучу бурову установку «Таврида», вкраденого в України ДП «Чорноморнафтогаз», на яку російські військові встановили засоби радіоелектронної боротьби та радіолокаційного контролю.

Як повідомлялося, 20 червня ЗСУ завдали ракетний удар по захопленим під час окупації Криму газодобувним платформам «Чорноморнафтогазу» на шельфі Чорного моря, де пізніше російські військові встановили станції радіолокаційні станції, які використовуються для спостереження за надводною обстановкою. На свердловинах Одеського родовища газу приблизно в 60 км на північний схід від острова Зміїний встановлено три блок-кондуктори (БК-1, 2, 3), там же знаходились дві СПБУ – «Таврида» і «Україна» (незаконно перейменована рф на «Крым-1»).

Після атаки ЗСУ на морські платформи, на які російські військові встановили засоби радіоелектронної боротьби та радіолокаційного контролю, був серйозно пошкоджений блок-кондуктор БК-1 на Одеському родовищі Чорного моря. При цьому СПБУ «Таврида» та «Україна», які перебували поряд, отримали незначні пошкодженя і залишились на плаву. 22 червня супутник NASA зафіксував продовження пожежі на блок-кондукторі.

У ніч на 26 червня ракетою ЗСУ було завдано удару по СПБУ «Таврида». Вона потрапила у вертолітний майданчик, залишивши діру діаметром близько п’яти метрів.