Гендиректором захопленого росіянами Запорізького залізорудного комбінату призначили колишнього бойовика із Донецька

Новини
Олександр Ненич
Олександр Ненич

Уродженець Донецька  Ненич Олександр Миколайович став новим керівником захопленого Запорізького залізорудного комбінату, який окупанти внесли до російського  держреєстру з назвою «Днепрорудненский железорудный комбинат». У базі Миротворець є дані про Ненича як  бойовика НЗФ та члена “Союза добровольцев Донбасса”.

Олександр Ненич став гендиректором експропрійованого і перейменованого в ТОВ «Днепрорудненский железорудный комбинат»“ у  червні 2023 року. До цього підприємством керував громадянин Росії Глєб Тєрскіх, який побудував кілька гірничорудних комбінатів у РФ, включаючи Грем’ячинський ГЗК у Волгоградській області та понад 300 об’єктів для Міноборони.

Засновником юрособи, створеної на базі вкраденого майна Запорізького залізорудного комбінату,  у російському реєстрі вказане донецьке   ТОВ «Индустриальные инновации»,  директором якого з листопада 2022 року також є Олександр Ненич. 

Олександр Ненич Фото: ВКонтакте

Опріч запорізького підприємства Олександр Нанич очолює ще дві  компанії, а в трьох є засновником, причому ці  реєстраційні зміни в юридичних особах стались у цьому році.  

Засновником ТОВ “Тандем-2006” у м.Торез, яке є  вугільною збагачувальною фабрикою, Нанич став у лютому 2023 року, а ТОВ “Картель стилл”, що займається металобрухтом, та двох аграрних  компаній “Тимирязев вест групп” та “ВУТК” – у травні. Абревіатуру останньої пояснюєє повна назва компанії в українській юрисдикції – “Східно-українська трейдингова компанія”.  

Як повідомляв ЦЖР, ПрАТЗапорізький залізорудний комбінат”, що знаходиться в окупованому Василівському районі Запорізької області, є активом холдингу “Метінвест”. Акціонерами підприємства з іноземними інвестиціями є «Запоріжсталь» та словацька компанія Minerfin із Братислави. У червні 2022 року окупанти викрали з території комбінату і вивезли  54 вантажні вагони з алгомераційною рудою загальною вагою 3240 тонн. 

У травні 2023 року окупаційна адміністрація РФ у Запорізькій області повідомляла про видобуток 900 тисяч тонн руди з початку року і намір довестиви добуток до 3 млн тонн  до кінця року. 

Дані дії є порушенням законів і звичаїв війни. Привласнення і розпорядження майном цивільних об’єктів на окупованій території без військової необхідності і компенсації законним власникам є воєнним злочином.