СБУ повідомила про підозру керівнику захопленого Запорізького залізорудного комбінату Неничу, про якого писав ЦЖР

Новини
Олександр Ненич Фото: ВКонтакте

Служба безпеки України повідомила про підозру керівнику Запорізького залізорудного комбінату Олександру Неничу, колишньому бойовику з Донецька, який організував видобуток та вивіз до рф майже 1,5 мільйона тонн корисних копалин з ТОТ Запоріжчини.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на Управління СБ України в Запорізькій області.

“У результаті слідчо-оперативних дій повідомлено про підозру «очільнику» Запорізького залізорудного комбінату Олександру Неничу. Він організував незаконний видобуток та вивезення до рф майже 1,5 мільйона тонн залізної руди на суму близько 140 мільйонів доларів”, – сказано в повідомленні СБУ.

Олександр Ненич став гендиректором експропрійованого і перейменованого в ТОВ «Днепрорудненский железорудный комбинат»“ підприємства у червні 2023 року. Але з листопада 2022 року є засновником юрособи ТОВ «Индустриальные инновации», створеної на базі вкраденого майна комбінату. 

Він отримав в управління захоплений окупаційною владою та збройними формуваннями РФ майновий комплекс та виробничі потужності та переорієнтував роботу комбінату в інтересах Росії: змушував працівників підприємства підтримувати окупаційну владу, а в разі незгоди погрожував звільненням та переслідуванням з боку каральних органів.

За даними СБУ, сформувавши «команду» однодумців, з числа діючих та колишніх співробітників, Ненич організував поновлення повного циклу видобутку залізної руди. Продукцію поставляли на тимчасово окуповані території Донецької та Луганської областей підконтрольним РФ комерційним структурам.

Слідчі Служби безпеки повідомили Неничу та шести його пособникам про підозру за ст. 255 (створення та керівництво злочинною організацією), ст. 111-2 (пособництво державі – агресору), ч. 4 ст. 111-1 (провадження господарської діяльності у взаємодії з окупаційною адміністрацією держави-агресора) Кримінального кодексу України.

Санкції ст. 255 та ст.111-2 передбачають до 12 років позбавлення волі.

***

У травні 2023 року окупаційна адміністрація РФ у Запорізькій області повідомляла про видобуток 900 тисяч тонн руди з початку року і намір довести видобуток до 3 млн тонн  до кінця року.

У червні 2022 року окупанти викрали з території комбінату і вивезли  54 вантажні вагони з алгомераційною рудою загальною вагою 3240 тонн. 

В 2022 році віджатим залізорудним комбінатом керував громадянин Росії Глєб Тєрскіх, який побудував кілька гірничорудних комбінатів у РФ, включаючи Грем’ячинський ГЗК у Волгоградській області та понад 300 об’єктів для Міноборони.

Як повідомляв ЦЖР, ПрАТ “Запорізький залізорудний комбінат”, що знаходиться в окупованому Василівському районі Запорізької області, є активом холдингу “Метінвест”. Акціонерами підприємства з іноземними інвестиціями є «Запоріжсталь» та словацька компанія Minerfin із Братислави.