Російський «Кинджал» перебуває на стадії експлуатаційних випробувань, результати їх застосування в Україні незадовільні – розвідка Британії

Новини
Модифікований винищувач МиГ-31К ПКС РФ з ракетою авіаційного ракетного комплексу «Кинджал» Фото: mil.ru

У британській розвідці оцінили перспективи застосування російських літаків-перехоплювачів Міг-31, оснащених балістичними ракетами повітряного базування «Кинджал» для патрулювання над Чорним морем, про що заявив Володимир Путін, та зазначили, що нині вони перебувають на стадії експлуатаційних випробувань, причому результати їх застосування в Україні незадовільні.

Про це у щоденному огляді повідомляє Міністерство оборони Великої Британії.

Як зазначається, президент РФ Володимир Путін 18 жовтня оголосив про початок патрулювання Росією східної частини Чорного моря з використанням літаків-перехоплювачів МіГ-31І, оснащених балістичними ракетами повітряного базування Х-47М2 «Кинджал».

«Як обґрунтування він навів нещодавнє посилення морської присутності США у східному Середземномор’ї, у зв’язку з чим передбачається наразити ці кораблі на небезпеку, використовуючи систему озброєння із заявленою дальністю дії до 2000 км. Ця заява відповідає типовій російській риториці, розрахованій на внутрішню аудиторію: Захід називається агресором, а діяльність Росії – необхідною для захисту держави», – йдеться в огляді.

У британській розвідці вважають, що конкретна згадка Путіним ракети «Кинджал» та її можливостей майже напевно була зроблена зі стратегічною метою, щоб продемонструвати, що Росія, як і раніше, здатна виробляти й експлуатувати нові види озброєнь, попри війну в Україні.

««Кинджал» фактично продовжує перебувати в стадії експлуатаційних випробувань, причому результати його застосування в Україні поки незадовільні. На папері він, як і раніше, має високий потенціал, здатний літати на гіперзвукових швидкостях і ухилятися від сучасних систем протиповітряної оборони, хоча майже напевно потребує значного вдосконалення в тому, як Росія використовує його для реалізації цього потенціалу», – вказують аналітики.

18 жовтня 2023 року президент РФ Володимир Путін заявив, що російські літаки Міг-31, обладнані гіперзвуковими ракетами «Кинджал», на постійній основі патрулюватимуть нейтральний повітряний простір над Чорним морем.

«Це не погроза, те що я зараз анонсую – на моє доручення Повітряно-космічні сили починають на постійній основі патрулювання в нейтральній зоні повітряного простору над Чорним морем і наші літаки МіГ-31 озброєні комплексами «Кинжал». Вони, як відомо, мають дальність понад 1000 км зі швидкістю 9 махів. Я попередив, що це не погроза, але ми здійснюватимемо візуальний контроль, контроль за допомогою зброї за тим, що відбувається у Середземному морі», – сказав Путін.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter