У Каховці місцеві жителі скаржаться на затримку російських пенсій, скорочення виплат і хамство начальниці окупаційного Пенсійного фонду Олени Філіпчук

Новини
Зрадники Павло, Олена і Ігор Філіпчуки. Фото з соцмереж

Мешканці тимчасово окупованої Каховки на Херсонщині скаржаться на затримку російських пенсій, соціальних виплат і хамство начальниці так званого Пенсійного фонду міста Олени Філіпчук, матері місцевого гауляйтера. Проблеми з виплатами визнають в окупаційній адміністрації Каховки, але, як завжди, обмежуються лише обіцянками все вирішити. Натомість на махінації з російськими грошима і непрофесіоналізм родини Філіпчуків відкрито скаржаться навіть в місцевих проросійських пабліках.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Як розповіли ЦЖР мешканці Каховської громади, окупанти останнім часом масово затримують виплату так званих пенсій і соціальної допомоги. 

«Мій дідусь отримував щомісяця від росіян 10 тисяч рублів так званої допомоги. Коли ж його примусили оформити російський паспорт і пенсію, то він став отримати лише 6 тисяч рублів на місяць. І ту пенсію він, фактично, не отримує через тривалу затримку», – сказали вони.

Інша мешканка Каховки розповіла, що нещодавно безуспішно намагалася виїхати з окупації до Києва, оскільки їй потрібна термінова і складна операція. 

«Я витратила чималі гроші на перевізника, але росіяни мене не випустили до українського контрольно-пропускного пункту в Сумській області. Вони мене перевірили і сказали, що я отримала від них допомогу в 100 тисяч рублів, отримувала щомісяця по 10 тисяч рублів і що через це вони мене до України тепер не відпустять. Зараз я залишилася без засобів до існування, бо потребую дорогого лікування. А всі ці виплати росіяни значно скоротили і не виплачують їх вчасно», – розповіла мешканка Каховки.

На сильну затримку з виплатами масово скаржаться й інші люди. Наявність цієї проблеми визнав і гауляйтер Каховки Павло Філіпчук. 

«Філіпчук обдзвонив усі відповідні установи обласного рівня, з’ясував причини затримки пенсії і надав інформацію пенсіонерам. Дане питання знаходиться на контролі», – так відреагувала на цю проблему на своїх сторінках у соцмережах окупаційна адміністрація Каховської громади.

Тим часом в окупаційних пабліках скаржаться також на хамство і непрофесіоналізм матері гауляйтера Олени Філіпчук, яка очолює незаконно створений росіянами пенсійний фонд у Каховці. Люди пишуть, що вона з’являється в Каховці лише раз на місяць, коли треба видати зарплату своїм підлеглим, яку останнім часом скоротили вдвічі. 

«Олена Філіпчук у 2022 році привласнювала гроші, виділені для виплат багатодітним. Ці гроші почали виплачувати лише після скандалу, що їх у Каховці не отримують. Також Філіпчук скаржилася, що працювати в пенсійному фонді міста нікому, але водночас вона працевлаштовувала туди виключно своїх людей. В результаті там створюються величезні черги, люди не можуть потрапити на прийом. Зарплати в цьому фонді платяться за принципом «даю, кому захочу». Люди масово звільняються, не витримавши роботу під керівництвом професійної аферистки Олени Філіпчук», – такі відгуки пишуть про діяльність колаборантки мешканці Каховки, а також її колишні підлеглі.

Філіпчук Олена Володимирівна, 29 квітня 1964 р. н., разом зі своїм сином і чоловіком Ігорем Філіпчуком з самого початку окупації міста перейшла на бік ворога. У 2010 році усіх їх обрали депутатами Каховської міської ради від Партії регіонів. Завдяки цьому, а також тодішній протекції свого сина Олену Філіпчук в 2012 році призначили директоркою комунального підприємства «Каховська керуюча компанія». Але невдовзі її звідти вигнали і вироком суду визнали винною у кримінальному правопорушенні – службовій недбалості, що заподіяла істотну шкоду громаді. 

В 2023 році окупанти призначили Олену Філіпчук «депутаткою» від так званого Каховського муніципального округа від партії «ЛДПР». 

У 2022 році вона була причетна до захоплення Каховського геріатричного пансіонату, розграбування місцевих відділень «МТБ-банку», «Ощадбанку». Родина Філіпчуків розграбувала також відділення «Укргазбанку», «Альфа-Банку» і «Укрсіббанку», у приміщенні якого зараз розміщується окупаційна адміністрація Каховки.

19 жовтня 2023 року окупанти повідомили, що переназначили Павла Філіпчука гауляйтером Каховської громади терміном на п’ять років. Він працює на цій «посаді» з 1 квітня 2022 року.