Луценко розповів про 30 підозрюваних і 30 засуджених у справі про розкрадання і відмивання «грошей Януковича»

Корупція
Генпрокурор України Юрій Луценко Фото: Facebook Генеральна прокуратура України

У справі про конфіскацію активів, викрадених збіглим екс-президентом Віктором Януковичем і його організованим злочинним угрупованням, є 30 судових вироків.

За словами генпрокурора Юрія Луценка, розслідування проводилося з 2014 року, передає Центр журналістських розслідувань.

«Слідство тривало майже три роки. Через півроку моєї роботи я зрозумів, що слідство йде неправильним шляхом. Арбузову (колишньому першому віце-прем’єру Сергію Арбузову – ред.) Звинуватили, і матеріали цього звинувачення привели мене до думки, що суд може легко зняти статтю про перевищення службових повноважень на недбалість, що призвела б до зняття арешту з усіх засобів і вони вільно пішли б до членів ОЗГ Януковича », – підкреслив Луценко, виступаючи на засіданні парламентського Комітету з питань національної безпеки і оборони, пише видання «Гордон».

Після цього справу було передано прокурору Костянтину Кулику, пояснив генпрокурор.

«Є 30 вироків українських судів, за якими засуджено 30 осіб – учасників злочинної схеми розкрадання і відмивання, 5 млрд засобів – від керівників маленьких підприємств до першого заступника міністра економіки. Всі вони засуджені і визнані членами ОЗУ Януковича», – зазначив він.

Крім того, Юрій Луценко повідомив про те, що слідство встановило причетність до схеми розкрадання і відмивання коштів понад 500 українських та іноземних підприємств.

Як повідомлялося, Українська правда і Центр протидії корупції отримали від телеканалу Al Jazeera текст «секретного» судового рішення Краматорського суду, яким у оточення Януковича конфіскували рекордну для України суму – 1,5 млрд. дол.

Спільно автори прийшли до висновку, що в документі немає інформації, яку за законом можна віднести до державної таємниці і, отже, його публікація не може становити загрози національним інтересам держави. Аналіз вироку дає всі підстави вважати, що секретним документ зробили саме для того, щоб деякі його фігуранти змогли уникнути відповідальності в майбутньому.

Зокрема, з вироку стало відомо, що екс-президенту Януковичу вивести 1,5 млрд. дол. з України допомогла компанія Investment Capital Ukraine (ICU), засновниками якої є голова НБУ Валерія Гонтарєва, яка продала свою частку в компанії партнерам в червні 2014 року, і Макар Пасенюк, якого характеризують як «фінансиста Порошенко».

Відповідно з документом, ICU уклав угоду з купівлі облігацій, деномінованих в доларах, від імені восьми кіпрських компаній. Пізніше був виявлений зв’язок компаній з оточенням екс-президента Януковича.

Нагадаємо, 28 квітня 2017 року стало відомо, що суд останньої інстанції дозволив конфіскацію арештованих 1,5 млрд доларів, що належали оточенню екс-президента Віктора Януковича в рамках процесу проти колишнього директора компанії «Газ Україна-2020» Аркадія Кашкина. Через місяць рішення набуло чинності і конфісковані кошти були перераховані до держбюджету.

У травні 2017 року 7 кіпрських компаній-власників облігацій внутрішньої державної позики оскаржили рішення про спецконфіскацію 1,5 млрд доларів.