Аналітики назвали ТОП-10 корупційних ризиків під час реалізації деревини держлісгоспами – StateWatch

Корупція
Фото: investigator.org.ua

Реалізація лісопродукції за заниженими цінами, без авансування та прямими угодами без конкурсів, а також реалізація за додатковими угодами лісоматеріалів понад обсяги, визначені договорами. Такі найчастіші корупційні ризики зафіксовані в звітах Державної аудиторської служби та Рахункової палати після перевірок лісгоспів протягом 2019-20 років.

Результати аналітики були представлені під час онлайн-конференції «Корупційні ризики під час реалізації деревини держлісгоспами та шляхи їх усунення», яка була організована експертною організацією StateWatch.

Серед інших корупційних ризиків виділені наступні:

  • Відсутність претензійної роботи з боржниками.
  • Різниця між цінами на дрова для населення та юридичних осіб.
  • Приховування фінансової інформації лісгоспами.
  • Приховування фінансової інформації біржами.
  • Підміна спеціалізованих торгів загальними аукціонами.
  • Підміна гатунку деревини.
Koruptsiyni-ryzyky

 

Так минулого року Брустурянське лісомисливське господарство, що на Закарпатті, накопичило дебіторську заборгованість по 60 контрагентам в сумі 6 млн грн, яка виникла через відвантаження лісопродукції без попередньої оплати у розмірі 100%, як передбачено умовами договорів.

При перевірці Чернігівського лісового господарства аудитори зафіксували ризик штучного заниження гатунку деревини під час її реалізації, з якої надалі експортери виготовляють пиломатеріали високої якості. Внаслідок чого державний лісгосп міг упустити вигоду на суму 3,2 млн грн.

У Чернівецькій області Ізяславське лісове господарство продало підприємцю обсяг деревини на 82,9 % більше, ніж передбачено умовами договору, укладеного за результатами аукціону.

Укладання державними лісовими господарствами прямих договорів без аукціонів є одним із ключових інструментів зловживань на ринку. Таку думку висловив під час конференції перший заступник міністра захисту довкілля та природного середовища Богдан Боруховський. І додав, що Міндовкілля вже підготувало необхідні зміни в постанову Кабміну №1178 щодо проведення електронних аукціонів з продажу необробленої деревини, які дозволять вивести весь ринок в єдину прозору систему аукціонів Прозорро.Продажі.

Це експериментальна постанова, згідно з якою 25% деревини мають продаватись через Прозорро.Продажі.

«Система Прозорро.Продажі себе дуже добре показала на інших ринках, перш за все як інструмент побудови довіри між учасниками, ми підтримуємо Міндовкілля в тому, щоб поширити дію цієї постанови на 100% ринку», – підкреслила заступниця міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Світлана Панаіотіді.

Нагадаємо:

19 липня 2019 року президент України Володимир Зеленський видав указ №511/2019 «Про деякі заходи щодо збереження лісів та раціонального використання лісових ресурсів», яким зокрема зобов’язав Кабмін розробити законопроект про запровадження порядку реалізації деревини на конкурсних засадах, а також забезпечити доступ до інформації про обіг деревини у форматі відкритих даних.