Фігурант «справи Гладковського» про розкрадання в оборонці Жуков знову працює з Укроборонпромом: вироблятиме боєприпаси

Корупція
Віталій Жуков Фото: Укроборонпром

Фігурант у справі про корупційні схеми з Укроборонпромом Віталій Жуков очолює Спеціальне конструкторське бюро Вектор-В, яке розробляє боєприпаси для гранатометів.

Про нову роботу Жукова з Укроборонпромом стало відомо після брифінгу підприємств на тему початку виробництва боєприпасів ВОГ-17В в Україні.

Спеціальне конструкторське бюро Вектор-В – національний виробник боєприпасів калібром 30 мм та 40 мм для підствольних та автоматичних гранатометів як вітчизняних, так і стандартів НАТО. СКБ розробляє та виробляє високоякісні гранатометні постріли та підривники, зокрема: ВОГ-17В, ВОГ-40В, V40х46, V40х53 та підривник ВМГ-МВ».

Жуков був співробітником «Укроборонпрому». Його підозрювали у пропозиції та наданні хабара у розмірі 950 тисяч гривень. Гроші нібито отримала людина, яка погодилася вплинути на ухвалення рішення кимось іншим, уповноваженим на виконання функцій держави.

26 березня 2021 року ВАКС звільнив Жукова від відповідальності у зв’язку із закінченням термінів давності. 

У квітні 2019 року повідомлялося, що ГПУ не бачить підстав для обрання запобіжного заходу фігурантам кримінального провадження про розкрадання в оборонці, керівникам ТОВ «Оптимумспецдеталь» Андрію Рогозе та Віталію Жукову, які організували постачання з РФ контрабандних запчастин для заводів держконцерну “Укроборонпром» за завищеними цінами.

Нагадаємо:

  • Команда журналістських розслідувань Bihus.Info опублікувала матеріал про масштабні розкрадання в «Укроборонопромі», до якої причетні посадові особи, наближені до президента Петра Порошенка. Зокрема син першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського Ігор, його друг і безнес-партнер Віталій Жуков, а також Андрій Рогоза з 2016 року продавали українським оборонним підприємствам запчастини для військової техніки з націнкою до 300%. Товар вони завозили з території РФ контрабандним шляхом або ж купували на складах військових частин в Україні. Зокрема, як «прокладку» вони використовували підприємство Порошенка «Кузня на Рибальському», через яку провели 70 мільйонів гривень від угоди з Київським бронетанковим заводом.
  • Національне антикорупційне бюро почало досудове розслідування після перевірки інформації, про яку йде мова у програмі «Наші гроші з Денисом Бігусом» про зловживання при проведенні закупівель для української армії.
  • У третій частині журналістського розслідування BIHUS.info Леся Іванова оприлюднила інформацію, як керівник держконцерну «Укроборонпром» Павло Букін санкціонував купівлю російських комплектуючих для ремонту двох казахських літаків Ан-26 з багаторазовою націнкою у компанії, підконтрольній синові колишнього першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського Ігоря і його бізнес-партнерів. При цьому Букін отримав в якості «відкату» за цю угоду 10 тисяч дол., а Олег Гладковский — 30 тисяч дол.