Зеленський зібрав РНБО щодо МСЕК: заявили, що встановлено багато фактів фальшивих інвалідностей посадовців

Корупція

Президент Володимир Зеленський провів засідання РНБО щодо ситуації із МСЕК та зловживаннями посадових осіб різних державних органів із отриманням інвалідності.

“Були доповіді голови СБУ Василя Малюка і міністра внутрішніх справ Ігоря Клименка щодо перевірок і розслідування кримінальних правопорушень. Встановлено багато фактів порушень та очевидно фальшивих інвалідностей посадовців. Доповідали Премʼєр-міністр Денис Шмигаль, міністр охорони здоровʼя України Віктор Ляшко та міністерка соціальної політики України Оксана Жолнович щодо кроків, які повинні бути зроблені на урядовому рівні”, – йдеться в повідомленні президента.

Також, за словами президента, окремо розглянули ситуацію в системі органів прокуратури. Доповідав генпрокурор Андрій Костін.

Зеленський додав, що РНБО визначила перелік рішень, які повернуть справедливість. Їх президент затвердив указом.

“Зокрема, це цифровізація процесів проходження всіх етапів медико-соціальних експертних комісій, реальна перевірка декларацій членів МСЕК, перевірка й перегляд необґрунтованих рішень щодо інвалідності посадовців і аудит відповідних пенсійних нарахувань, законодавчі зміни для невідкладного реформування системи медико-соціальної експертизи в Україні, а також перегляд системи та механізму нарахувань пенсійних виплат посадовцям державних органів.

Але вважаю, що відповідальність за ситуацію зараз має бути персональною”, – наголосив він.

Також Зеленський доручив прем’єру Шмигалю розв’язати проблему на рівні центральних органів виконавчої влади, зокрема відповідних міністерств.

“Потрібні кадрові рішення. Також повинна бути й політична відповідальність Генерального прокурора за ситуацію в органах прокуратури України”, – підсумував він.

  • На Хмельниччині правоохоронці викрили на незаконному збагаченні керівницю обласного центру медико-соціальної експертизи Тетяну Крупу та її сина Олександра, посадовця обласного управління Пенсійного фонду. При обшуку дому у посадовців виявили майже 6 млн доларів у різних валютах. Під час слідчих дій Крупа намагалася позбутися частини грошей, викинувши дві сумки з пів мільйона доларів через вікно.
  • Служба безпеки України повідомила, що викрила керівницю Миколаївського обласного центру медико-соціальної експертизи на корупційних схемах, пов’язаних з ухиленням від мобілізації.