На КПВВ на адмінкордоні з Кримом відсутні комфортні умови для громадян – правозахисники

Крим
Фото: investigator.org.ua

Правозахисники вказують, що на контрольних пунктах в’їзду-в’їзду (КПВВ) «Каланчак» і «Чаплинка» відсутні комфортні умови для громадян, які перетинають адмінкордон з окупованих Кримом.

Про це повідомляє Кримська правозахисна група (КПГ) за результатами моніторингу КПВВ, який експерти КПГ провели спільно з представниками міністерства з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб, прокуратури АРК, Української Гельсінської спілки з прав людини та ГО «КримSOS», передає Центр журналістських розслідувань.

«Навіси є тільки біля вагончиків, де люди безпосередньо проходять прикордонний контроль. На всьому іншому шляху відсутні будь-які навіси, людям доводиться йти близько 200-300 м по відкритій місцевості, вони нічим не захищені від негоди», – сказав експерт КПГ Олександр Сєдов.

Крім того, зазначив він, на цих КПВВ не створені умови для надання необхідної медичної допомоги, включаючи безпосередньо місця для надання медичної допомоги.

«Відсутній доступ до води, немає кімнат матері і дитини. Відсутні закриті місця, де можна очікувати своєї черги на КПВВ. Біля Каланчака розташоване тільки кілька приватних кафе, а біля Чаплинки, на відстані приблизно 300 м є намет, біля якого знаходиться єдиний туалет. На самих КПВВ туалетів немає», – додав Сєдов.

КПВВ «Каланчак» Фото: crimeahrg.org

У зв’язку з цим в КПГ рекомендують: забезпечити на всіх КПВВ умови для цілодобового надання медичної допомоги; організувати на території КПВВ криті приміщення для очікування, в яких розмістити місця для сидіння і сповивання/годування дитини, а також обладнати маршрут слідування осіб, які перетинають КПВВ, навісами; забезпечити необхідні санітарно-гігієнічні умови на КПВВ, включаючи можливість користування туалетами для осіб, які перебувають на території КПВВ; обладнати за межами КПВВ на контрольованій території місця для зупинок громадського транспорту, де пасажири зможуть безпечно очікувати прибуття громадського транспорту.

Як повідомлялось, правозахисники проведуть на адмінкордоні з окупованим Кримом анонімне опитування кримчан, щоб дізнатися, які адміністративні послуги їм потрібні на материковій Україні, і де в Херсонській області краще розмістити центри для їх надання. Анкети з опитуванням розміщені на КПВВ «Каланчак».