Чергова суддя-зрадниця з апеляційного суду Севастополя отримала заочний вирок: 13 років ув’язнення

Крим
Апеляційний суд Севастополя. Фото: wikipedia.org

Шевченківський районний суд Києва оголосив вирок колишній судді апеляційного суду Севастополя, яка після початку окупації Криму Росією порушила присягу та перейшла на службу до незаконно створеного окупантами «Севастопольского городского суда». В Україні її заочно засуджено до 13 років позбавлення волі.

Відповідний вирок був ухвалений 18 квітня. 

За інформацією Центру журналістських розслідувань, засуджена 70-річна Птіцина Валентина Іванівна. Вона з листопада 1993 року по вересень 2001 року працювала суддею Ленінського районного суду міста Севастополя, 20 вересня 2001 року Верховною Радою України була обрана безстроково суддею апеляційного суду м. Севастополя. В листопаді 2013 року Валентина Птіцина хотіла піти у відставку. Втім її звернення розглянути не встигли, а з початком окупації Криму вона передумала йти на пенсію та продовжила працювати незаконною «суддею» в окупаційному «Севастопольском городском суде». 

В грудні 2014 року вона була офіційно призначена на посаду указом президента РФ. 

Шевченківський районний суд Києва визнав Валентину Птіцину винною у державній зраді та призначив покарання у вигляді 13 років позбавлення волі. Вирок оголошено заочно.

Як повідомлялося, Солом’янський районний суд Києва заочно засудив до 12 років позбавлення волі колишню суддю Апеляційного суду м. Севастополя Наталію Алеєву, яка після початку окупації Криму Росією порушила присягу і перейшла на службу до незаконно створеного окупантами «Севастопольського міського суду».

Нагадаємо:

  • У грудні 2015 року Вища рада юстиції Украни зробила подання про звільнення 277 суддів Автономної Республіки Крим і Севастополя за порушення присяги.
  • 19 квітня 2016 року Верховна Рада України звільнила 198 суддів Автономної Республіки Крим, які порушивши присягу, перейшли на службу до російських окупантів.
  • У січні 2017 року Генпрокуратура України повідомила, що проводить заочне розслідування за підозрою в державній зраді відносно 319 кримських суддів-зрадників.
  • 11 травня 2017 року Вища рада правосуддя України на своєму засіданні звільнила 91 суддю з Автономної Республіки Крим і Севастополя, які після окупації Криму перейшли на службу до Росії.