У Криму «Верховний суд» засудив до 17 років увʼязнення двох українських прикордонників з «Азовсталі», які затримували судно «Норд»

Крим
Судно «Норд», затримане в Азовському морі українськими прикордонниками 25 березня 2018 року. Фото: dpsu.gov.ua

«Верховний суд» окупованого Криму засудив до 17 років увʼязнення двох військовополонених українських прикордонників з «Азовсталі» – Івана Терещенко та Василя Дмитрука, які у 2018 році затримували в Азовському морі судно-порушник «Норд» під прапором РФ з окупованої Керчі.

Про це повідомляє Кримська правозахисна група (КПГ).

«Окупаційний «Верховний суд Криму» засудив до 17 років увʼязнення двох українських прикордонників з «Азовсталі»: Івана Терещенко та Василя Дмитрука, які у 2018 році затримували судно «Норд», – йдеться у повідомленні.

За інформацією правозахисників, рішення виніс «суддя» Сергій Погребняк. Перші три роки прикордонники повинні відбути у вʼязниці, потім – у колонії суворого режиму.

Як розповіли КПГ родичі увʼязнених, Василь Дмитрук – капітан-лейтенант корабля берегової охорони, Іван Терещенко – старший мічман, командир електромеханічної служби на прикордонному кораблі. У 2018 році вони служили на судні Держприкордонслужби України, яке 25 березня затримало в Азовському морі кримське риболовецьке судно «Норд» під прапором РФ. Іван Терещенко тоді був мотористом, а Василь Дмитрук – капітаном корабля.

16 травня 2022 року обидва потрапили в російський полон після того, як за наказом командира вийшли з «Азовсталі».

Відомо, що Івана Терещенка відправили спочатку до Оленівки, потім до Горлівки на окупованій Донеччині, а вже звідти переправили до СІЗО №2 у Сімферополі. У Криму він перебував як мінімум з 31 серпня 2023 року.

Обох українських прикордонників окупанти обвинуватили у порушенні ст.126 ч.2 п.п.а,в,г,ж (викрадання людини); ст.211 ч.3 (викрадення судна водного транспорту) УК РФ за події 2018 року у Азовському морі.

Як повідомлялось, 25 березня 2018 року в Азовському морі українські прикордонники зупинили судно «Норд» під прапором РФ за  порушення Порядку виїзду з тимчасово окупованої території України – закритого для судноплавства порту Керч. 10 членів екіпажу – мешканців Керчі мали при собі паспорти громадян РФ, видані після окупації Криму, які не визнаються Україною.

30 жовтня 2018 року семеро моряків керченського судна «Норд» повернулись до Криму. В цей же день з окупованого півострова повернулись на материкову Україну семеро українських рибалок з суден «ЯМК-0041» та «ЯОД-2105», затриманих російськими прикордонниками в Чорному морі біля кримського узбережжя.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter