У Криму «суд» оштрафував редактора кримськотатарської газети Qirim за «дискредитацію армії РФ»

Крим
Головний редактор газети Qirim Бекір Мамутов. Фото: RFE/RL

В окупованому Криму «Київський районний суд» Сімферополя оштрафував на 100 тис рублів редактора незалежної кримськотатарської газети Qirim («Къырым») Бекіра Мамутова за «дискредитацію армії РФ». Приводом стала публікація в газеті інтерв’ю одного з кримськотатарських активістів про мобілізацію в Криму 2022 року.

Про це повідомляє ініціатива «Кримський процес».

««Суддя» Яніна Охота визнала його винним у публічних діях, спрямованих на дискредитацію російської армії за публікацію інтерв’ю одного з кримськотатарських активістів про мобілізацію в Криму 2022 року. «Суд» призначив йому покарання у вигляді адміністративного штрафу у розмірі 100 тисяч рублів», – йдеться в повідомленні.

При цьому слухачі не змогли потрапити на засідання, оскільки на відвідування суду введено обмеження у зв’язку з «заходами з антитерористичної безпеки».

«Сам розгляд справи пройшов приблизно за 20 хвилин, що, на думку правозахисників, викликає сумнів в об’єктивному та всебічному розгляді цієї справи», – зазначають активісти.

17 травня 2024 року в Криму російські силовики провели обшуки в будинках у головного редактора Qirim Бекіра Мамутова та засновника газети Сейрана Ібрагімова. На Мамутова склали два адмінпротоколи про дискредитацію російської армії та поширення недостовірних відомостей під виглядом достовірних за публікації на сайті газети Qirim. На засновника газети Сейрана Ібрагімова співробітники «Центру протидії екстремізму» МВС РФ також склали два протоколи за тими самими статтями.

Незалежна кримськотатарська газета Qirim («Къырым») виходить з липня 1989 року і є одним із перших видань кримськотатарською мовою після масового повернення кримських татар на свою історичну батьківщину – Крим з місць незаконної депортації.

Нагадаємо:

  • 20 квітня 2021 року в окупованому Криму «мировий суд» Київського району Сімферополя оштрафував на 4 тис. рублів головного редактора кримськотатарської газети Qirim («Къырым») Бекіра Мамутова за публікацію доповіді Генерального секретаря ООН, в якому згадувався Меджліс кримськотатарського народу, без позначення, що його діяльність заборонена в Росії і Криму.
  • 29 квітня 2021 року Місія США на засіданні Постійної ради ОБСЄ у Відні звернулася до РФ з вимогою припинити окупацію Криму, звільнити українських політв’язнів і вивести свої війська зі сходу України. Місія також засудила рішення «суду» в Криму про штраф у відношенні редактора кримськотатарської газети Qırım Бекіра Мамутова за статтю, в якій згадувався доповідь ООН про Меджлісі кримськотатарського народу.