Морські дрони СБУ Sea Baby уразили чотири російських кораблі завдяки дистанційному мінуванню – The Wall Street Journal

Крим
Патрульний корабель «Павел Державин» ЧФ РФ на вході до Севастопольської бухти. Фото: О.Бричевський

Морські дрони СБУ Sea Baby заклали понад 15 підводних мін поблизу акваторії Криму – вони уразили щонайменше чотири ворожі кораблі. Вибухівка була встановлена на маршрутах, якими користуються виключно військові кораблі ЧФ РФ.

Про це пише видання The Wall Street Journal.

“Після перших застосувань морських дронів росіяни побудували більші загородження на вході у порт в Севастополі, що майже унеможливило удари з безпілотників. Тож команда Голови СБУ Василя Малюка придумала альтернативу: закладання морських мін”, – ідеться в матеріалі про роботу морських дронів СБУ SeaBaby.

Донні міни зроблені з пластику та важать близько 400 фунтів (180 кг), і їх важко виявити, оскільки вони занурюються в мул під мілководдям.

За даними американських журналістів, протягом півтора місяця профільна команда Василя Малюка відстежувала маршрути морських кораблів і цивільного транспорту, перш ніж відправити SeaBaby для встановлення двох мін. 14 вересня “Самум”, ракетний корвет, підірвався на одній із мін, яка пробила діру в його кормі: “Човен досі на ремонті в сухому доку”.

“Протягом наступних тижнів SeaBaby курсували туди-сюди, подолавши понад 3000 миль, заклавши ще близько 15 мін. Під час одного з рейсів, виявлений трьома патрульними катерами класу “Раптор”, дрон відкрив вогонь із гранатомета, вразивши вороже судно”, – переповідають журналісти розмову з бригадним генералом СБУ Іваном Лукашевичем, більш відомий під позивним Хантер.

11 жовтня великий патрульний катер “Павел Державин” під час входу в Севастопольську бухту пробив собі борт. Він ішов у порт для технічного обслуговування. Тральщики і водолази прочісували територію в пошуках мін, вочевидь безуспішно.

“Павел Державин” 13 жовтня був перенаправлений на ремонт в інший порт, але під час виходу з Севастопольської бухти натрапив на міну. Великий буксир, відправлений для його порятунку, також натрапив на міну, і його самого довелося відбуксирувати назад до порту.

“Кілька днів потому вибух також пошкодив сучасний протимінний корабель, один із двох, які знаходяться на службі в Росії”, – розповідає видання про ураження судна з прозорим дном “Владимир Козицкий”.

За інформацією The Wall Street Journal, дистанційне мінування, яке зробили дрони СБУ Sea Baby – це перший приклад успішного дистанційного мінування у світі.

“Раніше морські безпілотники використовувалися здебільшого для спостереження або логістики. Ми робимо багато речей, які до нас не робив ще ніхто у світі”, – розповів співрозмовник у Службі.

Загалом під керівництвом Василя Малюка Служба безпеки уразила 11 російських військових кораблів та Керченський міст, який війська РФ досі не можуть використовувати повноцінно.

Один за одним відбуваються міжнародні форуми, де урядовці, військові та експерти розглядають стан безпеки у Чорному морі, на який великий вплив мають ВМС та Сили оборони України в цілому. Такий безпековий форум нещодавно відбувся у Румунії, потім – в Одесі, наступного тижня відбудеться форум Експертної мережі Кримської платформи, де також будуть розглядатись безпекові питання. Поточний стан справ у Чорному та Азовському морі розбираємо з Дмитром Плетенчуком, речником ВМСУ в ефірі програми «Питання національної безпеки» з Валентиною Самар.