Двом співробітникам ФСБ в Криму повідомлено про підозру за незаконне утримання і катування чоловіка

Крим
Фото: YouTube Вести Крым

За процесуального керівництва Прокуратури АРК та Севастополя повідомлено про підозру у скоєнні воєнних злочинів двом колишнім співробітника Служби безпеки України в Криму, які після початку окупації порушили присягу та обійняли посади в «Управлінні ФСБ Росії по Республіці Крим та м.Севастополю». Підозрювані незаконно затримали та катували жителя Ялти.

Про це повідомляє прокуратура АРК.

За інформацією Центру журналістських розслідувань, підозрювані – колишній оперуповноважений Білогірського  міжрайонного відділу ГУ СБУ в АР Крим Олександр Компанейцев та слідчий 2 відділення слідчого відділу ГУ СБУ в АР Крим Олександр Манжос. У лютому 2016 року вони вдерлись до будинку жителя Ялти, де провели обшук, після якого чоловіка затримали та доставили до приміщення «УФСБ Росії по Республіці Крим і м. Севастополю» для допиту.

«Погрожуючи фізичною розправою, «правоохоронці» змушували його зізнатися у приналежності до «терористичних організацій» та участі у «заборонених заходах». Не отримавши потрібних показань, підозрювані прив’язали кримчанина до стільця та понад 6 годин катували. Зокрема, один з них накинув потерпілому на голову поліетиленовий пакет та неодноразово здійснював удушення, перекриваючи доступ повітря. Інший – вимагав підписати «необхідні документи», – повідомили в прокуратурі АРК.

Дії підозрюваних кваліфіковано як порушення законів та звичаїв війни, за попередньою змовою групою осіб (ч.2 ст.28, ч.1 ст.438 КК України), та одному з них інкриміновано порушення недоторканності житла (ч. 1 ст. 162 КК України). Санкція статей передбачає до 12 років позбавлення волі.

Раніше цим двом колишнім співробітникам СБУ також повідомлено про підозру у вчиненні державної зради.

Нагадаємо:

  • Соломʼянський районний суд Києва оголосив вирок двом колишнім співробітникам Головного управління Служби безпеки України в АРК Дмитру Гармашову та Денису Алуніну. Після початку окупації півострова вони порушили присягу, перейшли на роботу до управління ФСБ РФ та переслідували на той час журналістку інформагентства «Центр журналістських розслідувань» Анну Андрієвську, яка через це була змушена виїхати на вільну територію України.