В Україні судитимуть ще трьох командирів «Самооборони Криму»

Крим
«Самооборона Криму» 

Прокуратура Автономної Республіки Крим скерувала до суду обвинувальні акти стосовно трьох «командирів рот» незаконного збройного формування «Самооборона Криму», що діяло на півострові під час активної фази окупації. За інформацією Центру журналістських розслідувань, обвинувачені Олександр Бочкарьов, Олександр Антуфʼєв та Леонід Маловічко.

Як повідомляє прокуратура АРК, обвинувачені у лютому 2014 року підрозділи НЗФ «Самооборона Криму» очолили добровільно. Під їх керівництвом «самооборонівці» спільно з іншими підрозділами НЗФ та ЗС РФ, брали участь у нападах на підприємства, установи, організації, адміністративні будівлі та військові частини. 

«Один із «командирів» разом із «підлеглими» брав активну участь у захопленні військової частини А2904 у м. Бахчисарай, а також вогнепальної зброї, бойових припасів та військової техніки, які знаходились на території вказаної військової частини», — повідомляє прокуратура.

Також обвинувачені координували будівництво та функціонування незаконно створених блок-постів та здійснення їх бійцями патрулювання вулиць та проведення незаконних перевірок документів й особистих обшуків громадян України тощо.

За допомогу окупантам один із «самооборонівців» нагороджений медаллю «За повернення Криму», двоє інших – «За захист Республіки Крим».

Дії обвинувачених кваліфіковані за трьома статтями Кримінального кодексу: державна зрада (ч. 1 ст. 111 КК України), участь у не передбачених законом воєнізованих чи збройних формуваннях (ч. 4 ст. 260 КК України) та посягання на територіальну цілісність і недоторканність України (ч. 2 ст. 110 КК України). Санкція статтей передбачає покарання до 15 років позбавлення волі. 

Читайте розслідування ЦЖР про «Самооборону Криму», яку формально керували Михайло Шеремет і Сергій Аксенов, а насправді вони підкорялися російському військовому командуванню та спецслужбам, у тому числі через такі проксі як Ігор Гіркін (Стрілков). Завдяки заступництву Аксьонова це формування існує досі, утримуючись за державний рахунок.

Нагадаємо: 

  • Командиру «Самооборони Криму» Михайлу Шеремету повідомлено про підозру в державній зраді та керівництві незаконним збройним формуванням, нападі на підприємства, установи, організації. Детальні розслідування цієї протиправної діяльності Шеремета, що були використані слідством, викладені у матеріалі ЦЖР «Шеремет. Командир «самооборони Аксенова». Про діяльність «самооборони Криму» ЦЖР писав у розслідуванні «ШУЦМАНИ ПУТІНА. Крим».
  • Солом’янський районний суд Києва оголосив вирок колишньому командиру 7 роти «Самооборони Криму». Його визнано винним в участі в незаконому воєнізованому збройному  формуванні, посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України та державній зраді і засуджено до 13 років позбавлення волі.
  • У 2020 році прокуратура АРК і Севастополя спільно з Нацполіціей АРК повідомили про підозру 40 учасникам незаконного збройного формування «Самооборона Криму», які в 2014 році привели до окупації півострова Крим. Всього ідентифікували понад 1300 учасників «самооборони Криму».