Суд в РФ засудив до 20 років колонії спецназівця ГУР, який потрапив у полон під час висадки десанту у Криму

Крим
Військовослужбовець спецназу ГУР МОУ Олександр Любас у Південному окружному військовомусуды РФ, 03.09.2024. Фото: скріншот відео ТАСС

Південний окружний військовий суд в росіському Ростові-на-Дону засудив до 20 років позбавлення волі в колонії суворого режиму військовослужбовця спецназу Головного управління розвідки Міноборони України Олександра Любаса, який потрапив у полон після висадки десанту в тимчасово окупованому Криму.

Про це пише російське пропагандистське агентство ТАСС.

Російський суд визнав Любаса винним у «тероризмі, незаконному перетині кордону і контрабанді зброї та вибухівки».

В жовтні 2023 року Головне управління розвідки Міністерства оборони України повідомило, що українські спецпризначенці десантувалися на території окупованого Криму й атакували війська РФ, а після виконання завдання відійшли. 

Тоді представник української військової розвідки Андрій Юсов розповів, що група спецпризначенців відійшла з певними втратами. Пізніше російські ЗМІ повідомили, що нібито ФСБ затримала у Криму «диверсантів». Низка телеграм-каналів опублікувала відео.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter