Правозахисники закликали ухвалити законопроєкт для утворення військової адміністрації в АР Крим

Крим
Фото: РИА Новости, Александр Полегенько

Правозахисники закликали ухвалити законопроєкт для утворення військової адміністрації в АР Крим.

Як нагадали правозахисники, Кримський півострів залишається тимчасово окупованим уже понад десять років унаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України. З 2014 року органи державної влади на півострові фактично припинили свою діяльність, тому завдання їхнього відновлення після деокупації Кримського півострова стало поштовхом для напрацювання механізмів перезапуску системи управління на території АР Криму та Севастополя, повідомляє ZMINA.

У березні 2024 року у Верховній Раді України був зареєстрований урядовий законопроєкт «Про внесення змін до Закону України «Про правовий режим воєнного стану» щодо особливостей відновлення публічної влади в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі» (реєст. №11064 від 4 березня 2024 року).

«Із 2014 року у зв’язку з тимчасовою окупацією Кримського півострова Рада міністрів АР Крим та Верховна Рада АР Крим фактично не здійснюють повноваження, а відновлення їхньої діяльності одразу після деокупації видається неможливим та потребує додаткового нормативного врегулювання. Тому проєктом пропонується внести зміни до Закону України «Про правовий режим воєнного стану», які створюють підстави для формування військової адміністрації АР Крим та міста Севастополь. Крім того, законопроєкт передбачає механізм формування військових адміністрацій населених пунктів та районних військових адміністрацій, порядок взаємодії між ними, призначення посадових осіб, а також визначає повноваження військових адміністрацій кожного адміністративно-територіального рівня. Також законопроєкт передбачає припинення повноважень осіб, які обіймали виборні посади в державних органах влади та органах місцевого самоврядування, їхніх посадових осіб та державних службовців державних органів.

У разі ухвалення законопроєкту №11064 з’явиться можливість утворити військову адміністрацію АР Крим та міста Севастополь та військові адміністрації всіх потрібних рівнів (від республіканського рівня до рівня військових адміністрацій населених пунктів). Це необхідно зробити до деокупації півострова, тому що саме на військові адміністрації покладається обов’язок розроблення планів відновлення регіонів після деокупації.

Ми, представники Коаліції організацій, що опікуються питанням захисту прав постраждалих внаслідок збройної агресії проти України, підтримуємо ухвалення законопроєкту № 11064.

Вважаємо, що ухвалення цього законопроєкту стане важливим кроком на шляху до відновлення територіальної цілісності України та забезпечення прав і свобод громадян на деокупованій території Кримського півострова. Ухвалення законопроєкту №11064 є необхідним для відновлення публічної влади, гарантування безпеки та правопорядку в АР Крим та місті Севастополі, а також для подальшого впровадження інтеграційних процесів, що сприятимуть поверненню цих територій під контроль України. Ухвалення законопроєкту дозволить підготувати відповідні рішення, які забезпечать відновлення діяльності державних органів влади одразу після звільнення Криму для впровадження ефективного управління територією, забезпечення прав громад України. Запропонований варіант військових адміністрацій діятиме тимчасово до відновлення діяльності класичних державних органів влади Автономної Республіки Крим.

Закликаємо народних депутатів України підтримати проєкт закону «Про внесення змін до Закону України «Про правовий режим воєнного стану щодо особливостей відновлення публічної влади в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі» (реєст. №11064).

Центр прав людини ZMINA

Громадська організація «КРИМСОС»

ГО «Громадський холдинг «ГРУПА ВПЛИВУ»

Громадська організація «Донбас СОС»

БФ «Схід SOS»

БФ «Право на захист»

БФ «Стабілізейшен Суппорт Сервісез»

Нагадаємо:

  • Постійна представниця президента України в АР Крим Таміла Ташева повідомила, що до Верховної Ради поданий законопроєкт щодо відновлення органів публічної влади в деокупованому Криму та створення військової адміністрації республіканського рівня, яка має координувати роботу військових адміністрацій регіонів півострова. Згодом військові адміністрації будуть реорганізовані у військово-цивільні адміністрації.
  • Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки схвалив проєкт Закону «Про внесення змін до Закону України «Про правовий режим воєнного стану» щодо особливостей відновлення публічної влади в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі» (№11064) від 04 березня 2024 року.